Теми статей
Обрати теми

Орендодавець проводить ремонт приміщення: що з орендною платою та комунальними послугами

Новіков Костянтин, консультант
Наша бюджетна установа, яка підпорядковується Обласній раді, займає три нижні поверхи в житловому будинку. В одному з приміщень, яке ми здаємо в оренду, проводиться заміна водогінної труби по стояку. У зв’язку з тим що проведення таких ремонтних робіт унем ожливлює роботу орендаря, він вимагає зменшення розміру орендної плати і комунальних платежів на цей період. Чи може орендар вимагати зменшення плати? Якщо так, то на основі якого документа і рішення?

Запитання, яке розглядається, турбує багатьох читачів нашого видання і, на жаль, відноситься до багатьох інших запитань, що не мають прямої відповіді в діючому законодавстві.

Перш за все нагадаємо: організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна державних підприємств, установ та організацій, підприємств, заснованих на майні, що належить АР Крим або перебуває у комунальній власності, їх структурних підрозділів та іншого окремого індивідуально визначеного майна, яке перебуває в державній та комунальній власності, регулюються Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269). Саме цим Законом визначено, що орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

При цьому орендар за користування об’єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків його господарської діяльності. Проте виходячи з обставин, які викладені в запитанні, орендар не має змоги використовувати орендоване приміщення для здійснення своєї діяльності.

Цілком логічно не платити за те, чим не можеш користуватися.

Так, зокрема, у ст. 21 Закону № 2269 зазначено, що розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін. Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї зі сторін, якщо з не залежних від них обставин істотно змінився стан об’єкта оренди, а також в інших випадках, установлених законодавчими актами України.

Також відповідно до п. 3.5 Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого чи іншого) майна, що відноситься до державної власності, затвердженого наказом Фонду держмайна від 23.08.2000 р. № 1774, розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із сторін у разі зміни Методики її розрахунку, істотної зміни стану об’єкта оренди з не залежних від сторін причин та в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Крім того, відповідно до п. 7.2 цього Типового договору оренди орендодавець не повинен вчиняти дій, які б перешкоджали орендарю користуватися орендованим майном на умовах договору оренди.

Ураховуючи вищевикладене та той факт, що проведення робіт по заміні водогінної труби по стояку унеможливлює роботу орендаря, вважаємо за можливе зменшити розмір орендної плати та комунальних послуг за дні фактичного проведення ремонтних робіт.

Але ж для цього необхідно щонайменше письмове звернення орендаря на адресу орендодавця, в якому він зазначить про неможливість здійснення своєї діяльності у зв’язку з проведенням орендодавцем ремонтних робіт та висловить прохання зменшити розмір орендної плати і комунальних послуг за дні їх фактичного проведення.

Також необхідно буде оформити акт, бажано із залученням комісії, про те, що виконання робіт по заміні водогінної труби по стояку у приміщенні орендаря унеможливлює його роботу.

Зазначені вище документи будуть підставою для видачі відповідного наказу керівника про зменшення розміру орендної плати та комунальних послуг за дні фактичного проведення ремонтних робіт. Також у цьому наказі слід визначити відповідальну особу, на яку буде покладено обов’язки щодо контролю за ходом, періодом проведення ремонтних робіт та збереженням належного стану приміщення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі