Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків

Постанова від 01.07.2016 р. № 396

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 166, зміни, що додаються.

Прем’єр-міністр України В. Гройсман

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.07.2016 р. № 396

Зміни, що вносяться до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків

1. У пункті 2:

абзац четвертий викласти в такій редакції:

«оператор авторизованого електронного майданчика — юридична особа, зареєстрована в установленому законом порядку на території України, що має право на використання такого електронного майданчика;»;

в абзаці сьомому слово «підготовки» замінити словом «прийняття».

2. У пункті 12:

в абзаці першому слова «за одним» замінити словами «за одним (крім першого чи третього рівня)»;

абзаци шостий, чотирнадцятий, двадцять другий та тридцять другий викласти в такій редакції:

«Акредитація за першим рівнем передбачає зобов’язання авторизованого електронного майданчика безоплатно забезпечувати надання замовнику, державним (зокрема казенним) та комунальним підприємствам, їх дочірнім підприємствам, об’єднанням підприємств, а також господарським товариствам, в яких державна або комунальна частка у статутному капіталі становить 50 і більше відсотків, можливості щодо:»;

«Акредитація за другим рівнем передбачає зобов’язання авторизованого електронного майданчика забезпечувати можливість учасників щодо:»;

«Акредитація за третім рівнем передбачає зобов’язання авторизованого електронного майданчика безоплатно забезпечувати надання замовнику можливості щодо:»;

«Акредитація за четвертим рівнем передбачає зобов’язання авторизованого електронного майданчика забезпечувати можливість учасників щодо:».

3. Пункт 17 доповнити абзацом такого змісту:

«У разі тимчасової відсутності на веб-порталі Уповноваженого органу технічної можливості проведення передбачених Законом деяких видів процедур закупівлі та/або закупівлі за рамковими угодами Уповноважений орган може прийняти рішення щодо попередньої авторизації електронних майданчиків на підставі відповідного рішення комісії.».

4. У пункті 19 слова «, та відповідність вимогам Закону» виключити.

5. У тексті Порядку слова «тендерної пропозиції» в усіх відмінках і формах числа замінити словами «тендерної пропозиції та/або пропозиції учасника процедури закупівлі» у відповідному відмінку і числі, а слова «рішення щодо авторизації» — словами «рішення щодо авторизації (попередньої авторизації)».

Коментар редакції

Унесено зміни до Порядку функціонування електронної системи закупівель

Вже зовсім скоро бюджетні установи — замовники здійснення закупівель товарів, робіт і послуг повністю перейдуть на рейки Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922). Для того, щоб електронна система закупівель повноцінно функціонувала, Кабмін вирішив усунути колізії та забезпечити однозначне тлумачення норм законодавства під час здійснення Уповноваженим органом з питань закупівель функції з авторизації електронних майданчиків, а також врегулювати технічні питання, пов’язані з функціонуванням електронної системи закупівель.

Саме з цією метою постановою КМУ від 01.07.2016 р. № 396, що коментується, унесено зміни до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затвердженого постановою КМУ від 24.03.2016 р. № 166 (далі — Порядок).

Нагадаємо, що Уповноваженим органом, який здійснює регулювання та реалізує державну політику у сфері державних закупівель, є Мінекономрозвитку. Зокрема, однією з його функцій є авторизація електронних майданчиків (п. 17 ч. 1 ст. 8 Закону № 922).

Вимоги щодо функціонування електронної системи закупівель, процедура проведення авторизації електронних майданчиків, умови підключення та випадки відключення електронних майданчиків від електронної системи закупівель, вимоги до електронних майданчиків та відповідальність операторів авторизованих електронних майданчиків визначені у Порядку.

Давайте розглянемо, які основні зміни унесено до цього документа.

1. Змінено визначення поняття «оператор авторизованого електронного майданчика».

Подивіться, як виглядало таке поняття до змін та як зазначено у діючій редакції Порядку.

До змін

Після змін

оператор авторизованого електронного майданчика — юридична особа, зареєстрована в установленому законом порядку на території України, що володіє таким електронним майданчиком

оператор авторизованого електронного майданчика — юридична особа, зареєстрована в установленому законом порядку на території України, що має право на використання такого електронного майданчика

Такі зміни пов’язані з тим, що поняття володіння електронним майданчиком є досить широким по суті та звужує конкуренцію серед операторів електронних майданчиків під час їх авторизації. Оскільки за практикою, що склалася в IT-сфері, або самі оператори розробляють електронний майданчик, або вони ними користуються чи розпоряджаються унаслідок передачі авторських прав, ліцензійних прав тощо. Тому це поняття дещо відкориговано.

2. Внесено зміни до тексту Порядку, а саме: передбачено можливість подання учасниками для участі в електронних закупівлях не лише тендерних пропозицій, а й пропозицій учасника процедури закупівлі.

Чому внесено такі зміни? А тому, що поняття «тендерна пропозиція» застосовується під час застосування процедур закупівель, передбачених Законом № 922, та не використовується під час здійснення допорогових закупівель, які проводяться відповідно до Порядку здійснення допорогових закупівель, затверджених наказом ДП «Зовнішторгвидав України» від 13.04.2016 р. № 35 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 20). Тобто при допорогових закупівлях учасники подають саме пропозицію.

Нагадаємо, що можливість застосування замовниками електронної системи закупівель під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 200 тис. грн. — для товарів та послуг, а робіт — 1,5 мільйона гривень, тобто для допорогових закупівель, передбачена в ч. 1 ст. 2 Закону № 922.

Отже, тепер завдяки унесеним змінам до Порядку учасники матимуть можливість для участі в закупівлях (як допорогових, так і понадпорогових) без будь-яких перешкод подати свої пропозиції та тендерні пропозиції.

3. До п. 17 Порядку внесено уточнення, яким передбачено механізм попередньої авторизації електронних майданчиків.

Так, у разі тимчасової відсутності на веб-порталі Уповноваженого органу технічної можливості проведення деяких передбачених Законом № 922 видів процедур закупівлі та/або закупівлі за рамковими угодами Уповноважений орган може прийняти рішення щодо попередньої авторизації електронних майданчиків на підставі відповідного рішення комісії.

Такі уточнення до Порядку пов’язані з тим, що й нині на веб-порталі Уповноваженого органу (www.prozorro.gov.ua) тимчасово відсутня технічна реалізація деяких процедур та механізмів здійснення закупівлі, передбачених законодавством у сфері закупівель. Тому з метою забезпечення функціонування електронної системи закупівель та можливості авторизовувати електронні майданчики в Порядку передбачено механізм попередньої авторизації електронних майданчиків.

4. Внесено зміни до п. 12 Порядку щодо скасування здійснення акредитації електронних майданчиків лише за першим чи третім рівнем акредитації.

Отже, зміни, унесені до Порядку, не вплинули на механізм реєстрації замовників — бюджетних установ на електронних майданчиках та подальшої роботи на них. Додамо, що практичні рекомендації щодо вибору та роботи на електронних майданчиках ви знайдете в матеріалі «Як вибрати електронний майданчик» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 24, с. 13).

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі