Теми статей
Обрати теми

Як вибрати електронний майданчик

Дуброва Ярослава, начальник відділу Департаменту безпеки ПАТ «АК «Київводоканал»
Ми продовжуємо допомагати замовникам-бюджетникам якісно та вчасно підготуватися до проведення з 01.08.2016 р. публічних електронних закупівель. Як ми вже зазначали, найперше, що має зробити замовник, для того щоб мати можливість розпочати електронні торги, — затвердити положення про тендерний комітет (або уповноважену особу (осіб)) та призначити склад тендерного комітету (або уповноважену особу (осіб))*.
Після цього замовнику варто обрати електронний майданчик, через який він буде проводити закупівлі з 1 серпня цього року. Що являє собою електронна система закупівель? Як замовнику вибрати електронний майданчик? Як зареєструватися на майданчику та підписати з ним договір? Чи варто замовнику працювати з одним або, можливо, з декількома електронними майданчиками? Які майданчики вже зараз пройшли акредитацію? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді у цьому матеріалі.

* Практичні поряди з цих питань було надано в матеріалі «Тендерний комітет чи уповноважена особа?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 23, с. 9).

Електронна система закупівель

Під час проведення процедур закупівель згідно із Законом № 922 подання інформації замовники здійснюють в електронному вигляді через електронну систему закупівель (далі — ЕСЗ).

Довідка. Електронна система закупівель — це інформаційно-телекомунікаційна система, яка забезпечує проведення процедур закупівель, створення, розміщення, оприлюднення та обмін інформацією та документами в електронному вигляді, до складу якої входять веб-портал Уповноваженого органу (Мінекономрозвитку), авторизовані електронні майданчики, між якими забезпечений автоматичний обмін інформацією та документами.

На виконання вимог Закону № 922 Кабмін затвердив Порядок № 166 (ср. ). Цей Порядок визначає вимоги до функціонування ЕСЗ, процедуру проведення авторизації електронних майданчиків, умови підключення, а також випадки відключення електронних майданчиків від ЕСЗ, вимоги до електронних майданчиків і відповідальність операторів авторизованих електронних майданчиків.

Далі схематично розглянемо, як працює ЕСЗ. Як ви бачите (див. схему нижче), вся інформація, яку замовник або учасник подає через електронний майданчик, акумулюється в центральній базі даних. Цю інформацію (документи) можемо бачити на офіційному сайті www.prozorro.gov.ua.

Увага! Згідно з наказом Мінекономрозвитку від 18.03.2016 р. № 473 інформаційно-телекомунікаційну систему Prozorro за адресою в мережі Інтернет www.prozorro.gov.ua визначено веб-порталом Уповноваженого органу.

img 1

Електронні майданчики: який вибрати

Порядок № 166 передбачає різні рівні акредитації оператора авторизованого електронного майданчика, згідно з якими він може надавати послуги замовникам та/або учасникам.

Авторизація електронного майданчика здійснюється за одним або кількома рівнями акредитації залежно від того, яким користувачам майданчик надає послуги та які закупівлі проводяться.

Передбачено чотири рівні акредитації:

— перший та другий рівні — для «допорогових» закупівель;

— третій та четвертий рівні — для «післяпорогових» закупівель.

Тобто за першим рівнем акредитації електронні майданчики надають послуги замовнику в разі здійснення ним закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких менша вартості, передбаченої ч. 1 ст. 2 Закону № 922.

Натомість другий рівень передбачає надання послуг учаснику, а не замовнику, якщо цей учасник бере участь у закупівлях, очікувана вартість яких є меншою від вартості, встановленої у ч. 1 ст. 2 Закону № 922.

Третій рівень акредитації електронного майданчика — це надання послуг замовнику, якщо він проводить процедури закупівель за Законом № 922, а четвертий рівень — це надання послуг учаснику таких торгів.

Довідка. Оператор авторизованого електронного майданчика має надавати замовнику послуги щодо реалізації вимог Закону № 922 на безоплатній основі.

Якщо замовник планує проводити «допорогові» закупівлі через ЕСЗ, то електронний майданчик має бути авторизований за першим рівнем акредитації та повинен забезпечувати безоплатне надання замовнику послуг щодо:

— оприлюднення інформації, оголошень про здійснення закупівлі, вартість якої менша вартості, встановленої у ч. 1 ст. 2 Закону № 922;

— встановлення строків подання запитів щодо уточнення оприлюдненої інформації;

— надання відповіді на запит щодо уточнення оприлюдненої інформації та на вимогу щодо усунення порушень;

— встановлення строків подання пропозицій учасників;

— застосування електронного аукціону;

— оприлюднення результатів торгів та звіту про укладені договори.

А для проведення замовником-бюджетником публічних процедур закупівель, починаючи від 200 тис. грн. — для товарів і послуг і від 1,5 млн грн. — для робіт, електронний майданчик, який обере замовник, повинен мати третій рівень акредитації. Такий майданчик має безоплатно забезпечити надання замовнику можливості проводити процедури публічних закупівель, в тому числі:

— оприлюднення інформації, оголошень відповідно до вимог Закону № 922;

— внесення змін до оголошення, до тендерної документації;

— надання роз’яснень до тендерної документації, повідомлення про рішення щодо усунення порушення за результатами розгляду звернення;

— надіслання повідомлень згідно із Законом № 922;

— визначення відповідності учасників кваліфікаційним критеріям;

— визначення переможця процедури закупівлі;

— розміщення договору про закупівлю, додаткових угод до такого договору.

Зауважимо, на сьогодні згідно з даними, розміщеними на офіційному сайті www.prozorro.gov.ua, пройшли попередню авторизацію за чотирма рівнями акредитації 6 електронних майданчиків, а саме:

1) Держзакупівлі.Онлайн — оператор ТОВ «Держзакупівлі.Онлайн»;

2) SmartTender.biz — оператор ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Інформаційні технології»;

3) zakupki.prom.ua — оператор ТОВ «ЗАКУПКИ.ПРОМ.УА»;

4) E-tender — оператор ТОВ «Е-Тендер»;

5) Public Bid — оператор ТОВ «ІТ Контракт»;

6) NEWTEND — оператор ТОВ «NEWTEND».

При цьому поки що тільки за першим і другим рівнями акредитації попередню авторизацію отримав електронний майданчик Zakupki UA — оператор ТОВ «ЗАКУПІВЛІ ЮА». Разом з тим, за другим та четвертим рівнями акредитації попередню авторизацію отримав електронний майданчик ПриватМаркет — оператор ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК».

Інформацію про те, які електронні майданчики пройшли акредитацію, замовник може отримати:

— або на офіційному сайті Мінекономрозвитку в рубриці «Діяльність», підрубриці «Державні закупівлі»;

— або на сайті Prozorro (prozorro.gov.ua/ua/for-places/).

Що стосується нових електронних майданчиків, то зауважимо: для того щоб приєднатися до ЕСЗ, їм необхідно пройти акредитацію. При цьому інформацію про приєднання нових майданчиків замовник може знайти на сайті www.prozorro.gov.ua у розділі «Майданчикам».

Зауважимо, що замовник для проведення закупівель може вибрати будь-який електронний майданчик. Головне, щоб такий майданчик мав відповідний рівень авторизації, про що ми зазначали вище.

Зареєструватись в ЕСЗ як замовник, так і постачальник можуть тільки через акредитовані електронні майданчики, перелік яких можна знайти за посиланнями:

prozorro.gov.ua/ua/pochaty-robotu-zamovnyku/;

prozorro.gov.ua/ua/pochaty-robotu-postachalnyku/.

При цьому замовник може обрати декілька електронних майданчиків, наприклад: для «допорогових» торгів — один, а для «післяпорогових» — інший. Майданчики відрізняються інтерфейсом та сервісами, які надають своїм користувачам. Тож замовник може обрати зручний для нього майданчик, при цьому може поміняти його у будь-який час на інший.

Також замовнику не заборонено проводити процедури закупівель з різних електронних майданчиків. При цьому оголошення про проведення закупівлі замовнику не потрібно дублювати на всіх електронних майданчиках. Оскільки після його розміщення на одному майданчику таке оголошення відобразиться на всіх інших автоматично, й постачальники зможуть побачити інформацію про оголошену закупівлю.

Але майте на увазі: одна й та ж закупівля має бути розпочата та закінчена на одному й тому ж майданчику.

Тож замовнику вже варто аналізувати, на якому майданчику йому буде зручно працювати. Для цього на майданчиках є можливість провести тестові закупівлі. Щоб протестувати ЕСЗ, замовник може активувати режим «навчання» та потренуватися оголошувати закупівлі. У цьому замовнику допоможе служба підтримки обраного ним електронного майданчика. Звертаємо увагу: тренуючись на тестових закупівлях, будьте обережні, аби не помилитися та не оголосити справжню закупівлю замість тестової.

При цьому для проведення електронних публічних закупівель відповідно до Закону № 922 замовник має укласти договір з авторизованим електронним майданчиком. Проекти таких договорів розміщені на електронних майданчиках, тож замовник може легко їх знайти та проаналізувати умови договору.

Зауважимо: підтвердженням реєстрації замовника на електронному майданчику є те, що після завершення реєстрації він отримає логін та пароль до свого облікового запису, з якого зможе оголошувати та проводити електронні закупівлі. При цьому для того, щоб приєднатися до ЕСЗ, замовнику варто оголосити хоча б одну реальну закупівлю в цій системі.

Увага! На сьогодні на веб-порталі Prozorro тимчасово відсутня технічна реалізація процедури конкурентного діалогу. Тож замовники, які вже працюють за Законом № 922, поки що не можуть провести таку процедуру закупівлі як конкурентний діалог.

Наслідки відключення електронного майданчика від ЕСЗ

Відповідно до Порядку № 166 адміністратор ЕСЗ може відключити авторизований електронний майданчик від ЕСЗ у випадках, передбачених цим Порядком. Рішення про відключення авторизованого електронного майданчика приймає Уповноважений орган — Мінекономрозвитку.

Слід зазначити, що оператор авторизованого електронного майданчика під час процесу відключення такого майданчика від ЕСЗ повинен забезпечити на майданчику проведення замовником раніше оголошених процедур закупівель в ЕСЗ в інтерактивному режимі реального часу. При цьому оператор авторизованого електронного майданчика має також забезпечити збереження даних, які містяться на цьому майданчику, передачу всієї інформації, що міститься на ньому, іншим авторизованим електронним майданчикам.

Також звертаємо увагу замовників: з усіма технічними питаннями щодо роботи ЕСЗ варто звертатися до служби підтримки електронного майданчика, через який замовник проводить закупівлю.

Відповідальність за розміщену інформацію в ЕСЗ

Згідно з Порядком № 166 замовник як користувач відповідає за свої дії, які він вчиняє в ЕСЗ, а також дії осіб, які вони вчиняють від імені замовника з використанням даних його персональної ідентифікації. Разом з тим замовник відповідає за зміст інформації, яку він оприлюднює через електронний майданчик в ЕСЗ. Нагадаємо, що згідно із ст. 38 Закону № 922 голова та секретар комітету несуть відповідальність за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель для загального доступу.

Цікаво те, що електронний майданчик може контролювати інформацію, яку замовник розміщує на цьому майданчику. При цьому майданчик повідомляє замовнику, що ним розміщено інформацію неналежного змісту. Зокрема, якщо замовник розмістить інформацію, яка не має жодного відношення до проведення закупівлі, то з дозволу Мінекономрозвитку оператор майданчика та/або веб-порталу Уповноваженого органу знімає цю інформацію із оприлюднення.

Нормативні документи

Закон № 922Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

Порядок № 166Порядок функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 р. № 166.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі