Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах

Міністерство освіти і науки України
Наказ від 08.04.2016 р. № 402
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.04.2016 р. за № 670/28800
(витяг)

Відповідно до Закону України від 24 грудня 2015 року № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2016 року № 17 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 року № 1243» та з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність з чинним законодавством наказую:

1. Унести до глави 2 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21 листопада 2002 року № 667, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 грудня 2002 року за № 953/7241, такі зміни:

у пункті 2.1 слова та цифри «розмірі, що становить не менше 60 відсотків у міській місцевості та не менше 40 відсотків у сільській місцевості від вартості харчування на день» замінити словами «розмірах, визначених місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування або підприємствами, організаціями та установами, які перебувають у державній (комунальній) власності і мають у своєму підпорядкуванні дошкільні навчальні заклади.»;

пункт 2.4 доповнити словами «, а також батьки дітей та особи, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Підставою для звільнення є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соціального захисту.»;

пункт 2.6 після слів «виховуються в сім’ях,» доповнити словами «діти з інвалідністю,»;

у пункті 2.10 слова «що не перевищує 50 відсотків у міській місцевості та 30 відсотків у сільській місцевості від вартості харчування дитини на день.» замінити словами «визначеному місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування або підприємствами, організаціями та установами, які перебувають у державній (комунальній) формі власності і мають у своєму підпорядкуванні дошкільні навчальні заклади.».

<…>

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

<…>

Міністр С. Квіт

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра фінансів України Р. Качур

Виконавчий директор ВГО «Національна Асамблея інвалідів України» Н. Скрипка

Керівник Секретаріату Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні Р. Іллічов

Коментар фахівця МОН

Змінено підхід до визначення розміру плати за харчування дітей у ДНЗ

Наказ, що коментується, (набув чинності 31.05.2016 р.), підготовлено у зв’язку з приведенням нормативно-правових актів у відповідність до положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 р. № 911-VIII (далі — Закон № 911), яким, зокрема, внесено зміни до ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III, та постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. № 1243» від 18.01.2016 р. № 17.

Прикінцевими положеннями Закону № 911 визначено, що він набуває чинності з 01.01.2016 р.

Пунктом 5 цих Прикінцевих положень встановлено, що Кабмін протягом трьох місяців з дня набрання чинності Законом № 911 повинен привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону. Як бачимо, Кабмін із запізненням, але виконав наказ законодавців.

Нагадаємо: до 01.01.2016 р. батьки або особи, які їх замінюють, вносили плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі в розмірі, що становив не менше 60 % у міській місцевості та не менше 40 % у сільській місцевості від вартості харчування на день.

Відповідно до зазначених змін батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі в розмірах, визначених органами місцевого самоврядування або відповідними органами управління, які мають у своєму підпорядкуванні дошкільні навчальні заклади.

Відтепер розширено коло осіб, які звільняються від плати за харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.

З 01.01.2016 р. від плати звільняються також батьки дітей та особи, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III (ср. ). При цьому підставою для звільнення є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соцзахисту. Це визначено п. 2.4 Порядку, що коментується.

Відтепер плата за харчування не справляється з батьків дітей з інвалідністю незалежно від типу закладу, в якому перебувають такі діти. Раніше плата з батьків таких дітей не справлялася, якщо діти перебували у спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах) або в санаторних закладах (групах) для дітей з малими і затухаючими формами туберкульозу.

Ірина МІНЯЙЛО, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі