Теми статей
Обрати теми

Формування фонду оплати праці за рахунок грантів

Левічев Олександр, завідувач сектору контролю установ і організацій, які фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції
З 01.01.2016 р. бюджетним установам дозволили формувати структуру заробітної плати за рахунок грантів (як інші заохочувальні виплати і компенсації) відповідно до положень ст. 2 Закону про оплату праці. Згідно зі ст. 13 БКУ донор може перераховувати до спецфонду бюджетної організації грантові кошти на формування структури заробітної плати і саме зі спецфонду бюджетна організація може здійснювати відповідні виплати робітнику, який реалізовує грант. У зв’язку з вищезазначеним чи не виникатимуть у органів Держфінінспекції в ході перевірки претензії до бюджетної установи щодо виплати таких коштів робітнику, який задіяний у реалізації грантової програми?

У всьому світі використовується система грантів, як спосіб стимулювання реалізації проектів, що представляють суспільну цінність.

Давайте розглянемо правові підстави для зарахування грантів до доходів спеціального фонду кошторису бюджетної установи та їх використання для формування структури заробітної плати.

Як правило, грант надається безоплатно і безповоротно, на умовах, передбачених грантодавцем.

У разі належного оформлення договірних відносин між грантодавцем та бюджетною установою, яка реалізовує проект, що представляють суспільну цінність, таке джерело не суперечить бюджетному законодавству України.

І справді, відповідно до п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ віднесені надходження у вигляді грантів. Кошти, отримані у вигляді грантів, можна використовувати на організацію основної діяльності бюджетних установ, а отже, і на формування структури заробітної плати.

Згідно з положенням ч. 3 ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР виплати в рамках грантів віднесені до інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Такі виплати повинні бути включені до видатків спеціального фонду кошторису відповідно до розрахунків, складених на підставі договорів про отримання грантів.

Також при укладенні договору з грантодавцем можливе направлення коштів, отриманих як грант, на покриття інших видатків, пов’язаних із реалізацією проектів, що представляють суспільну цінність. Зокрема, це може бути придбання необхідного обладнання, оплата службових відряджень працівників тощо.

Тому у разі належного оформлення документів, що супроводжують отримання гранта, а також за умови проведення видатків відповідно до вимог бюджетного законодавства, при перевірці зазначеного питання представниками Держфінінспекції не виникне претензій ані до бюджетної установи, ані до безпосередніх виконавців з числа працівників цієї установи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі