Теми статей
Обрати теми

Доплата за розширення зони обслуговування майстру виробничого навчання ПТНЗ

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Майстер виробничого навчання ПТНЗ одночасно викладає у двох групах з загальною кількістю учнів більше 24 осіб. Штатним розписом закладу передбачено наявність 2 штатних одиниць за цією посадою, одна з яких є вакантною. Чи можна у зазначеному випадку встановити доплату за розширення зони обслуговування майстру виробничого навчання ПТНЗ? Якщо так, то який граничний розмір такої доплати?

Так, можна. Пояснимо.

Відповідно до Типових штатних нормативів професійно-технічних навчальних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1204, посада майстра виробничого навчання вводиться з розрахунку:

— на навчальну групу з контингентом не більше 23 учнів — 1 посада;

— на навчальну групу з контингентом 24 і більше учнів — 2 посади.

При цьому згідно п. 3.8 Положення про організацію навчально-виробничого процесу у професійно-технічних навчальних закладах, затвердженого наказом Міносвіти від 30.05.2006 р. № 419, в загальному випадку виробниче навчання проводиться у навчальних групах чисельністю не менше 12 осіб. Вочевидь, з урахуванням зазначених норм, керівником професійно-технічного навчального закладу (далі — ПТНЗ) й було введено до штату другу посаду майстра виробничого навчання.

Оплата праці майстрів виробничого навчання провадиться згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Як розтлумачили фахівці МОН у листі від 04.12.2013 р. № 1/11-18813, на відміну від викладачів, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, оплата праці майстрів виробничого навчання, основним місцем роботи яких є навчальний заклад, здійснюється за місячними посадовими окладами відповідно до п. 83 Інструкції № 102. Оплата окремих годин виробничого навчання (коли у зв’язку з недостатнім обсягом навчальної роботи введення штатної посади майстра є недоцільним, при роботі понад норму робочого часу, в інших аналогічних випадках) здійснюється за годинними ставками, які визначаються шляхом ділення місячного посадового окладу майстра на 173,1 години.

Ставка заробітної плати (посадовий оклад) майстра виробничого навчання виплачується за 7 годин роботи на день (41 година на тиждень) (п.п. «з» п. 64 Інструкції № 102). Але у зв’язку з тим, що ст. 50 КЗпП передбачено, що нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень, то для майстра виробничого навчання встановлюється 40-годинний робочий тиждень.

Стосовно встановлення доплат, то хотілось би зазначити, що згідно з п.п. «а» п.п. 3 п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 працівникам навчальних закладів передбачені доплати за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників і за розширення зони обслуговування чи збільшення обсягу виконуваних робіт. Зазначені доплати у розмірі до 50 % посадового окладу установлюються працівникам, які виконують у цьому ж самому закладі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу. Слід зазначити, що рішення про виконання додаткової роботи приймає керівник навчального закладу за наявності вакантної посади, якщо вона передбачена в штатному розписі навчального закладу. Про це, зокрема, зазначено у листі Мінсоцполітики від 29.04.2013 р. № 61/06/186-13.

Підсумуємо: майстру виробничого навчання ПТНЗ цілком правомірно встановити доплату в розмірі до 50 % посадового окладу за розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт), але тільки в разі виконання ним додаткових обов’язків за вакантною посадою, яка передбачена в штатному розписі навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі