Теми статей
Обрати теми

Як видати допомогу на поховання працівниці, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 6 років, за рахунок коштів ФСС з ТВП

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Сталося нещастя — померла працівниця, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 6 років. Чи виплачується допомога на поховання в цьому випадку за рахунок коштів ФСС з ТВП? Хто може отримати таку допомогу? Як оподатковується ця виплата і відображається у звітності?

Розглянемо спочатку можливість отримання допомоги на поховання за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС з ТВП). Для цього звернемося до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Так, згідно зі ст. 20, 27 цього Закону допомога на поховання за рахунок коштів ФСС з ТВП видається членам сім’ї застрахованої особи, яка померла (крім випадку поховання пенсіонерів, безробітних і осіб, які померли від нещасних випадків на виробництві).

Як бачимо, у Законі № 1105 зазначений вичерпний перелік випадків, коли допомога на поховання за рахунок коштів ФСС з ТВП не виплачується, а саме:

— поховання пенсіонерів;

— поховання безробітних;

— поховання осіб, які померли від нещасних випадків на виробництві.

На цій підставі можна стверджувати, що у разі, якщо померла працівниця, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 6 років, роботодавець повинен видати за рахунок коштів ФСС з ТВП допомогу на поховання членам сім’ї померлої, які здійснили поховання.

Важливо! Допомога призначається і виплачується за основним місцем роботи (п. 1 ст. 30 Закону № 1105).

Зауважимо, що в загальному випадку допомога на поховання призначається члену сім’ї працівника, який помер. У разі якщо члени сім’ї відсутні або поховання було здійснене іншою юридичною чи фізичною особою, допомога видається саме такій юридичній або фізичній особі.

Перейдемо до запитання щодо документів, які необхідно надати члену сім’ї працівника, який помер, для отримання допомоги на поховання за рахунок коштів ФСС з ТВП.

Отже, для отримання такої допомоги члену сім’ї треба надати роботодавцю такі документи:

1) свідоцтво про смерть (п. 3 ст. 31 Закону № 1105) (у роботодавця зберігається копія, оригінал залишається у родичів);

2) виписку з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть. Ця виписка, як роз’яснили фахівці ФСС з ВПТ у своєму листі від 13.05.2015 р. № 5.2-32-841, потрібна, щоб уникнути задвоєння виплати допомоги на поховання застрахованої особи (оригінал виписки залишається та зберігається у роботодавця);

3) паспорт та ідентифікаційний код особи, яка одержує допомогу (потрібні для подальшого відображення у звіті за формою № 1ДФ та оформлення банківських та/або касових документів).

Після того, як усі документи надані, комісією із соціального страхування на найближчому засіданні затверджується Протокол про призначення та виплату допомоги на поховання. Призначається допомога комісією не пізніше дня, наступного за днем звернення (п. 3 ст. 32 Закону № 1105).

Нагадаємо, що розмір допомоги на поховання на сьогодні визначений постановою ФСС з ТВП «Про встановлення розміру допомоги на поховання» від 16.11.2011 р. № 55 і становить 2200 грн.

Підставою для фінансування допомоги на поховання страхувальнику робочими органами ФСС з ТВП є подана та належним чином оформлена заява-розрахунок (додаток до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. № 26).

Річ у тім, що при заповненні заяви-розрахунку на виплату допомоги на поховання є деякі особливості. Тому далі наведемо приклад заповнення обох таблиць заяви.

Таблиця 1

№ з/п

Види матеріального забезпечення

Кількість днів

Сума (у грн. з коп.)

1

По тимчасовій непрацездатності (за винятком допомоги по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї)

   

2

По тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї

   

3

По вагітності та пологах

   

4

На поховання (кількість виплат)

1

2200,00

 

Разом

х

2200,00

Таблиця 2

№ з/п

П. І. Б.

№ страхового свідоцтва

№ листка непрацездатності

Причина непрацездатності: 1 — 10

Період непрацездатності

Кількість днів, що підлягають оплаті

Сума

разом

в тому числі за рахунок коштів Фонду

разом

в тому числі за рахунок коштів Фонду

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

П. І. Б. застрахованої особи (померлого)

ІПН застрахованої особи (померлого)

Серія, номер свідоцтва про смерть

поховання

 

1

1

2200,00

2200,00

               

2200,00

2200,00

Особливості в заповненні заяви-розрахунку в цьому випадку полягають в тому, що:

— у колонці 4 таблиці 2, замість серії і номера лікарняного листа, вказуються серія та номер свідоцтва про смерть;

— у колонці 5 таблиці 2, замість цифри, що означає причину непрацездатності, пишемо слово «поховання»;

— у колонках 7, 8 таблиці 2, замість кількості днів, ставимо кількість виплат, тобто 1;

— у колонках 9, 10 таблиці 2 вказуємо розмір допомоги на поховання.

Конкретних рекомендацій щодо заповнення таблиць заяви-розрахунку в разі фінансування допомоги на поховання на сьогодні в законодавстві немає. Однак за усними роз’ясненнями працівників органів ФСС з ТВП та з урахуванням практики, заяву-розрахунок рекомендуємо заповнювати саме так.

Робочі органи ФСС з ТВП проводять фінансування за заявленими в заяві-розрахунку сумами протягом 10 робочих днів (п. 1 ст. 34 Закону № 1105).

Виплачується допомога не пізніше наступного робочого дня після отримання роботодавцем коштів від ФСС з ТВП (п. 3 ст. 32 Закону № 1105).

Важливо зазначити, що звернутися за призначенням допомоги на поховання можна у будь-який час, оскільки строк давності для звернення за цією допомогою Законом № 1105 не встановлений.

У бухобліку нарахування та виплату допомоги на поховання відображають такими проводками:

№ з/п

Назва господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Дт

Кт

1

Нараховано суму допомоги на поховання

365

674

2

Надійшла сума допомоги на поховання від ФСС з ТВП на спецрахунок

328

365

3

Виплачено суму допомоги на поховання:

— перераховано на картку одержувача

674

328

або

— отримано до каси

301

328

— виплачено одержувачу

674

301

Допомога на поховання, що виплачується за рахунок ФСС з ТВП, не обкладається ПДФО ( абз. «а» п.п. 165.1.22 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI). У формі № 1ДФ її сума відображається з ознакою доходу «146». У графі 2 вказується ідентифікаційний номер особи, яка отримала допомогу.

Допомога на поховання не є об’єктом справляння ЄСВ, оскільки вона не включається до фонду оплати праці, а отже, у звіті за формою № Д4 не відображається.

Сума допомоги на поховання за рахунок ФСС з ТВП не є об’єктом обкладення військовим збором.

Також не забудьте відзвітувати про використані кошти перед ФСС з ТВП за формою № Ф4-ФСС з ТВП. Причому якщо сума допомоги була заявлена в одному кварталі, а фінансування ФСС з ТВП здійснив у наступному, то необхідно пам’ятати про правильне відображення такої допомоги в цій формі протягом двох кварталів. Так, наприклад, якщо заява-розрахунок із сумою допомоги на поховання була подана до органів ФСС з ТВП у березні 2016 року, а фінансування (зарахування на спецрахунок) цієї суми ФСС з ТВП здійснив у квітні 2016 року, то сума допомоги буде відображена у формі № Ф4-ФСС з ТВП так:

— за I квартал 2016 року — у рядках 10, 21 і 22 розділу I, а так само в рядках 4, 5 і 8 розділу II;

— за II квартал 2016 року ця сума додасться до рядка 6 розділу I і за рахунок погашення ФСС з ТВП своїх зобов’язань протягом 2 кварталу піде з рядка 10 розділу I.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі