Теми статей
Обрати теми

У розрахунковому періоді була щорічна відпустка: як обчислити відпускні

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Працівника прийнято на роботу до сільської ради на посаду оператора ПК з 01.05.2015 р. З 01.09.2015 р. по 08.09.2015 р. (8 к. дн.) на підставі особистої заяви йому було надано щорічну відпустку. До цієї відпустки він отримав матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу. З 15.06.2016 р. згаданий працівник знову йде у відпустку, але вже на 16 календарних днів. Яким буде розрахунковий період для обчислення середньої зарплати у цьому випадку? Які виплати слід включати для розрахунку відпускних? Чи потрібно виключати з розрахунку 8 днів попередньої відпустки та суму матеріальної допомоги?

Перш ніж відповісти на поставлені читачем запитання, нагадаємо, що для визначення сум відпускних треба користуватися положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Виділимо основні етапи щодо послідовності розрахунку середнього заробітку для обчислення відпуских.

Етап 1. Визначення розрахункового періоду. Відповідно до п. 2 Порядку № 100 обчислення середньої зарплати для оплати часу щорiчної вiдпустки, додаткових вiдпусток у зв’язку з навчанням, творчої вiдпустки, додаткової вiдпустки працiвникам, якi мають дітей, провадиться виходячи з виплат за останнi 12 календарних мiсяцiв роботи, що передують мiсяцю надання вiдпустки.

Працівникові, який пропрацював в установі, організації менше року, середній заробіток обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Потім треба визначити загальну кількість календарних днів за розрахунковий період. З цієї кількості виключається кількість святкових та неробочих днів, яка припадає на розрахунковий період.

До речі, перелік святкових та неробочих днів зазначено в ст. 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. Усього цих днів 11. Але треба мати на увазі, що при визначенні кількості святкових та неробочих днів, які виключаються з розрахункового періоду, необхідно рахувати ті дні, які припадають на цей період.

Розглянемо це на прикладі з наведеного запитання.

У нашому випадку розрахунковим періодом є червень 2015 року — травень 2016 року. Кількість святкових днів, які необхідно виключити із зазначеного періоду, складає 9, це:

у 2015 році:

— 28 червня — День Конституції України;

— 24 серпня — День незалежності України;

— 14 жовтня — День захисника України;

у 2016 році:

— 1 січня — Новий рік;

— 7 січня — Різдво Христове;

— 8 березня — Міжнародний жіночий день;

— 1 травня — Пасха (Великдень);

— 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих;

— 9 травня — День Перемоги.

Зверніть увагу, що на 1 травня 2016 року (неділю) припадають одразу 2 свята: День міжнародної солідарності трудящих та Великдень. У зв’язку з цим 1 травня слід враховувати як один святковий день.

Також з розрахункового періоду виключається час, коли працівники не працювали з поважних причин та за ними не зберігався заробіток. Зокрема, це стосується часу перебування у відпустці без збереження заробітної плати. Тому якщо за період з 01.06.2015 р. по 31.05.2016 р. працівник перебував у неоплачуваній відпустці, то такі дні з розрахункового періоду слід виключити.

Етап 2. Визначення сукупного доходу. При розрахунку середньої зарплати для оплати часу відпустки важливим моментом є визначення того, які суми включати або не включати в сукупний дохід.

Згідно з п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються:

— заробітна плата за всіма її видами з урахуванням доплат та надбавок;

— виробничі премії;

— винагороди за підсумками роботи за рік;

— виплати за час, коли працівнику зберігався середній заробіток:

• допомога по тимчасовій непрацездатності;

• середня зарплата за період відрядження;

сума відпускних за попередню відпустку.

Крім того, п. 4 Порядку № 100 визначено перелік виплат, які не включаються до розрахунку середнього заробітку. До таких, зокрема, належать:

матеріальна допомога;

— компенсація за невикористану відпустку;

— допомога працівникам, які виходять на пенсію;

— оплата за виконання доручень разового характеру;

— компенсаційні виплати за відрядження: на оплату добових, проживання та проїзду;

— дивіденди, гонорари, соціальні виплати тощо.

Як бачимо, перший перелік (дозвільний) містить серед інших «суму відпускних за попередню відпустку», тоді як другий (заборонний) «матеріальну допомогу». Це означає, що при розрахунку середньої зарплати для оплати часу відпустки слід враховувати суму відпускних, яка була нарахована за попередню відпустку. А ось одноразова виплата — сума матеріальної допомоги в розрахунок не включається.

Етап 3. Визначення середньоденного заробітку і суми відпускних. У попередніх етапах ми визначились з розрахунковим періодом та сумами доходу, які входять до розрахунку середнього заробітку, тому сміливо можна приступати до обчислення середньоденної заробітної плати.

Не слід забувати, що згідно з п. 10 Порядку № 100 у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Виходячи з відкоригованої таким чином заробітної плати у розрахунковому періоді визначається середньоденний заробіток. У випадках, коли підвищення тарифних ставок і окладів відбулось у періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, за цим заробітком здійснюються нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої заробітної плати з дня підвищення тарифних ставок (окладів).

Згідно з п. 7 Порядку № 100 розрахунок середньоденної зарплати провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів періоду (за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Для полегшення розрахунку суми відпускних в майбутньому пропонуємо усе вищенаведене розмістити у наступній формулі:

В = СумЗП12 міс : (Ккд - Ксвд) х КкдВП,

де В — сума відпускних;

СумЗП12 міс загальна сума нарахованої ЗП зa розрахунковий період;

Ккд кількість календарних днів розрахункового періоду;

Ксвд кількість святкових та неробочих днів, які припадають на розрахунковий період;

КкдВП кількість календарних днів відпустки.

Підсумуємо: враховуючи особливості запитання, при розрахунку середньої зарплати для оплати відпустки у червні 2016 року до розрахунку середнього заробітку включається сума відпускних, що були нараховані працівнику у вересні 2015 року, і не враховується «вереснева» матеріальна допомога на оздоровлення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі