Теми статей
Обрати теми

Щодо придбання меблів для навчального процесу

Лист від 27.07.2015 р. № 11-10/1002-19668

Державна Казначейська Служба України у зв’язку з численними зверненнями розпорядників бюджетних коштів щодо придбання меблів для забезпечення навчального процесу повідомляє.

З метою стабілізації економічної ситуації в державі та економного і раціонального використання державних коштів постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 р. № 65 затверджено Заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету (далі — Заходи).

Пунктом 1 Заходів, зокрема, передбачено припинення придбання меблів, крім випадків, коли така закупівля здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Якщо навчальний заклад мaє намір використовувати придбані меблі не для власного утримання, а для забезпечення своїх функціональних повноважень, а саме — забезпечення навчального процесу, заборона такого придбання Заходами не передбачена.

Перший заступник Голови В. Дуда

Коментар редакції

Придбавати меблі для навчального процесу можна!

Як відомо, не всі товарно-матеріальні цінності дозволені до придбання бюджетними організаціями. Обмеження встановлені Заходами щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затвердженими постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65 (далі — Заходи).

Так, п. 1 цих Заходів передбачено припинення придбання:

автотранспортних засобів (крім спеціалізованих санітарних автомобілів екстреної медичної допомоги, пожежних та спеціальних аварійно-рятувальних машин, вантажних автомобілів, причепів, напівпричепів, які використовуються для перевезення деревини або виконання інших виробничих функцій у лісовій галузі, автомобілів для охорони та патрулювання в лісових масивах, автомобілів, які обслуговують гідротехнічні об’єкти Держводагентства, автомобілів для здійснення рибоохоронних заходів, а також автомобілів закордонних дипломатичних установ України, державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення», суб’єктів державного іномовлення України — за наявності об’єктивних потреб в оновленні таких автомобілів);

меблів (крім меблів для облаштування пунктів тимчасового розміщення біженців і пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні);

мобільних телефонів (крім придбання мобільних телефонів за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету для забезпечення підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери управління Держводагентства, управління віддаленими від основних баз водогосподарськими об’єктами);

побутової техніки (крім бензопил, бензокущорізів, моторубів та мотопомп для виконання лісогосподарських робіт, а також побутової техніки для облаштування пунктів тимчасового розміщення біженців і пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, технологічного обладнання для виробництва Донецькою та Луганською обласними державними телерадіокомпаніями програм телебачення і радіомовлення);

проведення ремонту приміщень (крім приміщень, що перебувають в аварійному стані, приміщень міністерств, утворених починаючи з 2015 року, приміщень навчальних, оздоровчих, санаторно-курортних закладів та реабілітаційних установ, ремонт яких здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду з метою дотримання вимог санітарних норм та норм пожежної безпеки для забезпечення навчально-виховного процесу, оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування ветеранів війни, інвалідів та реабілітації дітей-інвалідів, приміщень пунктів тимчасового розміщення біженців і пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні; крім робіт, пов’язаних з реалізацією Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про надання грантової допомоги для реалізації проекту «Оновлення освітлювального обладнання Харківського державного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка»).

Проводити зазначені видатки допускається лише за кошти спецфонду, які отримані на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Водночас у листі, що коментується, Держказначейська служба надала роз’яснення, що меблі, які передбачені для використання у навчальному процесі, купувати можна! Хоча такого винятку у Заходах немає. «Чорним по білому» там таке не написано. Однак вважаємо думку Держказначейської служби у цьому випадку цілком логічною, адже такі меблі необхідні для виконання основних функцій навчальних закладів. Інша справа — купівля меблів для кабінету керівника і тому подібного. Такі меблі вже точно не можна купувати.

На нашу думку, такий підхід можна застосовувати і щодо придбання побутової техніки та автомобілів.

Так, наприклад, можна придбати автомобіль, який буде використовуватися у навчальному процесі для занять по керуванню авто.

Також можливо придбати, наприклад, кухонну побутову техніку, яка буде застосовуватися в навчальному процесі під час підготовки кухарів тощо.

До речі, щодо побутової техніки — на сьогодні не так легко визначити, належить той або інший пристрій до побутової техніки чи ні. Це пов’язано з тим, що єдиний нормативний документ, який визначав належність техніки до побутової, — Перелік видів виробів, які віднесено до складної побутової техніки, затверджений наказом Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України від 30.09.96 р. № 306 — втратив чинність 17.03.2015 р. Замість нього ніякого нового документа не прийнято.

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі