Теми статей
Обрати теми

«Вислужна» надбавка посадовій особі ОМС: визначаємося з датою підвищення розміру

Литвин Алла, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу оплати праці в бюджетній сфері
Посадова особа органу місцевого самоврядування (ОМС) набула права на підвищення відсотка надбавки за вислугу років: стаж її роботи в ОМС станом на 14.06.2016 р. склав 10 років. У зв’язку з цим постає питання: з якої дати слід підвищити відсоток надбавки за вислугу років зазначеному працівнику: з 14.06.2016 р. чи з 01.07.2016 р.?

Що змінилося з 1 травня?

Для початку пояснимо передісторію появи цього запитання.

Усі ми знаємо, що з 1 травня 2016 року розпочато реформу у сфері державної служби. З цієї ж дати запрацював новий закон про держслужбуЗакон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII. Під нього розробили цілий пакет підзаконних нормативних актів. Усі вони набули чинності одночасно з цим Законом і призначені виключно держорганам. На ОМС нова нормативка не поширюється.

Зокрема, відтепер маємо новий «стажовий» порядок — Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229 (далі — Порядок № 229). Саме цей Порядок з 01.05.2016 р. визначає новий механізм обчислення стажу державної служби, в тому числі і для встановлення надбавки за вислугу років. Але на відміну від свого документа-попередника — Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283), застосовується Порядок № 229 лише для державних службовців.

Зауважимо: з 01.05.2016 р. Порядок № 283 втратив чинність. До цієї дати він був єдиним документом з визначення стажу служби і для держслужбовців, і для посадових осіб ОМС.

На сьогоднішній день до ОМС хвиля прогресивних реформ не дійшла. Нового закону про службу в ОМС ще тільки чекаємо (відповідний проект знаходиться в парламентських комітетах у обробці). Відповідно для посадових осіб ОМС продовжуємо керуватися діючою правовою базою: профільним Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) та діючими нормативними актами.

Так, залишається чинною для ОМС постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Що з надбавкою за вислугу років?

Відповідно до постанови № 268 посадові особи ОМС мають право отримувати надбавку за вислугу років.

Розмір такої надбавки встановлюється до посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг (спеціальне звання) і залежно від стажу служби: понад 3 роки — 10 %; понад 5 років — 15 %; понад 10 років — 20 %; понад 15 років — 25 %; понад 20 років — 30 % та понад 25 років — 40 % (абз. 1 п.п. 4 п. 3 постанови № 268).

Стаж служби визначають відповідно до ст. 22 Закону № 2493. До зазначеного стажу зараховують період роботи:

— на посадах, на які поширюється дія цього Закону (тобто передбачених ст. 14 Закону № 2493 — це посадові особи ОМС);

— на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Документом для визначення стажу служби є трудова книжка.

Але як тепер (починаючи з 1 травня 2016 року) бути з конкретними уточненнями щодо нарахування надбавки за вислугу років посадовим особам ОМС? А саме: коли встановлювати «вислужну» надбавку, якщо у посадової особи ОМС право на таку надбавку припало на будь-яку частину місяця?

Справа у тому, що до 01.05.2016 р. відповідь на це питання містив п. 3 Порядку № 283. Ця норма уточнювала, що держслужбовцям (а значить, і посадовим особам ОМС), у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінювався з дня набуття такого права. Це правило застосовували не лише при підвищенні розміру надбавки, але і при її встановленні працівникам вперше.

Але, як було зазначено вище, з 01.05.2016 р. втратив чинність Порядок № 283. Ніякого іншого «вислужно-стажового» порядку для посадових осіб ОМС не прийнято. Більше того, на сьогоднішній день склалась така ситуація, що жоден з нормативних документів не містить ніяких уточнень щодо дати підвищення надбавки за вислугу років посадовим особам ОМС. Залишається сподіватися, що у майбутньому таке упущення буде виправлено і, можливо, відповідні зміни до законодавчих актів будуть внесені, зокрема, до того ж Закону № 2493.

Як діяти зараз? Відповідь однозначна: для посадових осіб ОМС у правилах встановлення надбавки за вислугу років нічого не змінилося.

Аргументуємо наступним. По-перше, надбавка за вислугу років посадовим особам ОМС залишається гарантованою законодавством виплатою. Для її встановлення немає необхідності видання ані рішень місцевої ради, ані розпоряджень міського (сільського) голови. По-друге, для початку виплати або підвищення розміру надбавки за вислугу років посадовій особі ОМС необхідний факт набуття нею достатнього стажу служби. Тобто працівнику, у якого протягом календарного місяця виникло право на підвищення «вислужної» надбавки, розмір такої надбавки змінюється з дня набуття права на підвищення. Інакше кажучи, в такому випадку фактично застосовується раніше діюча норма скасованого Порядку № 283.

Тому, відповідаючи на запитання читача, зазначимо наступне: розмір надбавки (відсоток) за вислугу років посадовій особі ОМС, яка отримала право на підвищення такої надбавки з 14.06.2016 р. у зв’язку з набуттям необхідного стажу, підвищується з цього ж самого дня. У нашому випадку розмір надбавки за вислугу років з 14.06.2016 р. для зазначеного працівника складатиме 20 % посадового окладу.

Також додамо: як і раніше, надбавку за вислугу років виплачують за фактично відпрацьований час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі