Теми статей
Обрати теми

Театр у дитсадку: як оформити проведення вистав

Левічев Олександр, завідувач сектору контролю установ і організацій, які фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції
До дошкільного навчального закладу комунальної форми власності раз на місяць приїжджають різні театри та дають вистави дітям за плату. Чи можна проводити такі вистави в дитсадку? Якщо так, то як це має бути правильно оформлено? Які існують дозволені способи здійснення плати за цю послугу батьками?

Так, дійсно, чимало навчальних закладів, як-то школи та дитячі садки, залучають театри для проведення різноманітних вистав для дітей. Батьки дітей при цьому оплачують вартість квитка, начебто вони сходили безпосередньо до театру.

Яку ж участь у цьому бере власне дитячий садок чи школа? Чи правильно вважати, що цю послугу надає дитячий навчальний заклад? Давайте розбиратися.

Ви можете сказати, що п.п. 6 п. 4 Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796, передбачена послуга — організація, проведення концертно-видовищних заходів. Але зверніть увагу: така послуга передбачає її надання працівниками самого навчального закладу.

А в цьому ж випадку платну послугу надає театр. По суті, тут ідеться лише про надання приміщення для надання послуги сторонньою юридичною особою — театром.

Слід зазначити, що перебування театру у навчальному закладі та надання ним платних послуг для дітей не має бути безкоштовним. Тому слід укласти договір оренди приміщення між театром та навчальним закладом. Звісно, у цьому випадку йдеться про погодинну оренду.

Погодинна орендна плата розраховується на основі місячної орендної плати.

Як визначено у п. 4 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика № 786), орендна плата розраховується у такій послідовності: визначається розмір річної орендної плати, на підставі її розміру встановлюється розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку орендної плати — останній місяць, за який визначено індекс інфляції, що фіксується в договорі оренди. З урахуванням розміру орендної плати за базовий місяць оренди розраховується розмір орендної плати за перший та наступні місяці оренди.

У разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності — на підставі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

Розрахунок орендної плати за базовий місяць затверджується орендодавцем.

Як саме розраховується розмір орендної плати за базовий та за перший місяць оренди, визначено у п. 12 Методики № 786.

Так, перед розрахунком орендної плати за перший місяць оренди чи після перегляду розміру орендної плати визначається розмір орендної плати за базовий місяць із розрахунку за такою формулою:

Опл. міс. = Опл. : 12 х Ід. о. х Іміс.,

де Опл. — розмір річної орендної плати, грн.;

Ід. о. — індекс інфляції за період з дати проведення незалежної або стандартизованої оцінки до базового місяця розрахунку орендної плати;

Іміс. — індекс інфляції за базовий місяць розрахунку орендної плати.

Пропонуємо розглянути розрахунок орендної плати на прикладі.

Приклад. Припустимо, що в залі дитячого садка у січні 2016 року проводилась вистава, яка тривала 2 години.

Незалежну оцінку об’єкта нерухомості проведено у жовтні 2015 року, а договір оренди укладено у січні 2016 року.

Договором оренди, укладеним між дитячим садком та театром, передбачено індексацію орендної плати.

Річний розмір орендної плати — 55700 грн.

Індекс інфляції за період з дати проведення незалежної оцінки до січня — базового місяця оренди (тобто за жовтень 2015 року — грудень 2016 року) становить 101,4 % (98,7 : : 100) х (102,0 : 100) х (100,7 : 100) х 100.

Індекс інфляції за базовий місяць (січень 2016 року) — 100,9 %.

Розрахунок орендної плати за базовий місяць здійснюємо за вищенаведеною формулою:

Опл. міс. = Опл. : 12 х Ід. о. х Іміс. = 55700 грн. : 12 х 101,4 : 100 х 100,9 : 100 = 4749 грн.

Отже, розмір орендної плати за базовий місяць становить 4749 грн.

Тепер розрахуємо добову орендну плату (Опл. д.), а на її основі — погодинну (Опл. год):

Опл. д. = Опл. міс. : Кількість днів у місяці = 4749 грн. : 31 дн. = 153,19 грн.

Опл. год = Опл. д. : 24 год = 153,19 грн. : 24 год = 6,38 грн.

Тобто за 2 години орендна плата складе 12,76 грн. (6,38 грн. х 2 год).

Також не слід забувати про стягнення комунальних та експлуатаційних послуг.

Для їх стягнення має бути інша підстава, ніж договір оренди, а саме: окремий договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю.

Типова форма такого договору затверджена наказом Фонду держмайна «Про затвердження договорів оренди» від 23.08.2000 р. № 1774.

Давайте також розглянемо приклад розрахунку частки комунальних та експлуатаційних послуг, яку має внести орендар.

Приклад. Дитячий садок має загальну площу приміщення 450 м2. Площа залу, в якому проводяться вистави, складає 80 м2. Загальна сума витрат на комунальні та експлуатаційні послуги — 15300 грн. на місяць. Режим роботи дитячого садка: 9 годин на день, 5 днів на тиждень.

Розрахуємо частку комунальних та експлуатаційних послуг для орендаря. Ця сума становить: 15300 грн. х 80 м2 х 2 год : 450 м2 : : 180 год (9 год х 5 дн. х 4 тиж.) = 30,22 грн.

Таким чином, усього орендар (театр) має заплатити за дві години вистави 42,98 грн. (12,76 грн. орендної плати + 30,22 грн. комунальних та експлуатаційних послуг).

При цьому сума орендної плати (12,76 грн.) повинна бути зарахована до доходів спецфонду садка як доходи групи 1 підгрупи 3 власних надходжень (плата за оренду майна бюджетних установ), а плата за комунальні та експлуатаційні послуги (30,22 грн.) — спрямована на відшкодування касових та фактичних видатків за цими витратами.

Що стосується продажу квитків, то їх розповсюджує сам театр. Дитячий садок до цього відношення не має. Відповідно і про застосування РРО дитячим садком також не може бути й мови в такому випадку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі