Теми статей
Обрати теми

Щодо тривалості щорічної основної відпустки культорганізатора

Міністерство соціальної політики України
Лист від 24.02.2016 р. № 54/13/116-16

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто ваше звернення і повідомляється.

Згідно з частиною першою статті 6 Закону України «Про відпустки» щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору.

Відповідно до частини шостої цієї ж статті керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України.

Зазначений порядок визначений постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346 «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам». Проте розділом IV «Вищі навчальні заклади, заклади післядипломної освіти, професійно-технічні навчальні заклади» додатка до зазначеного Порядку культорганізатору не передбачено надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів.

Щорічна основна відпустка працівників, не передбачених додатком до зазначеної постанови, має становити 24 календарних дні.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 8 Закону України «Про відпустки» працівникам з ненормованим робочим днем може надаватися щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Щорічна відпустка культорганізатора — 24 календарні дні: вердикт Мінсоцполітики

Нагадаємо: нещодавно на сторінках нашого видання було розміщене роз’яснення Міносвіти, у якому розглядалося питання надання щорічної основної відпустки культорганізатору (див. лист від 03.11.2015 р. № 1/11-15887 // «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 6, с. 16). У ньому фахівці «освітнього» відомства розтлумачили: оскільки оплата праці культорганізатора у виші провадиться відповідно до умов оплати праці працівників навчальних закладів, щорічна основна відпустка працівникам, які посідають цю посаду, має надаватися тривалістю 42 календарних дні.

Але ми не поспішали приєднуватися до такої думки Міносвіти, бо на це були вагомі підстави. До того ж згідно з п. 2 постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам» від 14.04.97 р. № 346 право надавати роз’яснення щодо застосування однойменного Порядку надано не лише Міносвіти, але й Мінсоцполітики. Тож наша редакція звернулася до «працезарплатного» відомства із запитом щодо роз’яснення цього питання. Що ж роз’яснили фахівці Мінсоцполітики?

У листі, що коментується, вони зробили такий висновок: працівнику, який займає посаду культорганізатора у виші, щорічна основна відпустка повинна надаватися тривалістю 24 календарних дні згідно ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Аргумент той самий, на який вказували і ми, — розд. IV «Вищі навчальні заклади, заклади післядипломної освіти, професійно-технічні навчальні заклади» додатка до зазначеного вище Порядку № 346 культорганізатору вишу не передбачено надання щорічної основної відпустки збільшеної тривалості.

Отже, радимо вам дослухатися до роз’яснення Мінсоцполітики та надавати щорічну основну відпустку культорганізатору вишу тривалістю лише 24 календарні дні.

Також зверніть увагу: культорганізатору вишу при роботі понад норму тривалості робочого часу може надаватися щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів ( п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки). При цьому список посад, робіт та професій з ненормованим робочим днем необхідно визначити у колективному договорі закладу, установи.

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі