Теми статей
Обрати теми

Щодо пільг учням ПТНЗ та стипендій студентам ВНЗ

Міністерство освіти і науки України
Лист від 26.11.2015 р. № 1/11-17176

На звернення <…> Міністерство освіти і науки України в межах компетенції повідомляє наступне.

Стосовно пільг дітям з багатодітних сімей, які навчаються у професійно-технічних навчальних закладах

Згідно з частиною третьою статті 5 Закону України «Про охорону дитинства» питання щодо пільг дітям з багатодітних сімей, які навчаються у професійно-технічних навчальних закладах, належать до компетенції місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування за рахунок власних коштів можуть запроваджувати додаткові види допомоги та встановлювати на місцевому рівні додаткові пільги для багатодітних сімей, в тому числі пільговий проїзд у міському транспорті.

Стосовно призначення та виплати стипендій студентам денної форми навчання вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I — III груп

Умови призначення та виплати стипендій студентам денної форми навчання вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації передбачені Порядком призначення та виплати стипендій (далі — Порядок), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 <…>

Розміри мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії та соціальної стипендії для осіб, які навчаються у навчальних закладах, установлено постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165 «Деякі питання стипендіального забезпечення» (далі — постанова).

Відповідно до постанови студентам вищих навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, призначається соціальна стипендія в розмірі 1989 грн.

У випадку, коли за результатами семестрового контролю успішність становить 10 — 12 балів з кожного предмета або середній бал успішності дорівнює 5 (відповідно за дванадцяти- та п’ятибальною шкалою оцінювання), розмір призначеної соціальної стипендії збільшується для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації на 70 грн.

До першого семестрового контролю вищезазначеним особам виплачується лише соціальна стипендія.

Так, у разі відмінного навчання студента вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації з числа дітей-сиріт, підтвердженого результатами семестрового контролю, щомісяця виплачується 2059 грн., із них соціальна стипендія — 1989 грн. та академічна стипендія — 70 грн. Якщо успішність становить менше 10 — 12 балів із кожного предмета за дванадцятибальною шкалою оцінювання або якщо середній бал успішності становить менше 5 балів за п’ятибальною шкалою оцінювання, виплачується лише соціальна стипендія в розмірі 1989 грн.

Якщо студент із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є інвалідом I — III груп або інвалідом з дитинства, йому виплачується (без урахування балів успішності) лише соціальна стипендія, розмір якої становить 1989 грн.

Інших підвищень і додаткових стипендій для студентів, які належать до вищезазначених категорій осіб, Порядком не передбачено.

Заступник Міністра П. Хобзей

Коментар фахівця МОН

Які пільги передбачені учням ПТНЗ та як визначити розмір стипендій для особливих категорій студентів

У листі, що коментується, розглянуто два питання. Проаналізуємо їх по черзі.

Пільги для учнів ПТНЗ із багатодітних сімей

З листа випливає, що питання забезпечення пільгами дітей із багатодітних сімей, які навчаються у ПТНЗ, належить до компетенції місцевих органів виконавчої влади, адже саме таке формулювання передбачено ч. 3 ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III.

Із цього робимо висновок: лише органи місцевого самоврядування, за наявності бюджетних коштів, можуть встановлювати додаткові види допомоги та пільг для зазначеної категорії учнів.

До речі, питання забезпечення пільгового проїзду учнів, вихованців, студентів та педагогічних працівників до місця навчання і додому у порядку та розмірах, визначених органами місцевого самоврядування, за рахунок видатків відповідних місцевих бюджетів належить до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Це зазначено у ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

Стипендії студентам, які мають одразу обидва соціальні статуси: інвалід та сирота

Відразу зауважимо: у зазначеному питанні йде мова про особливих студентів ВНЗ I — II рівнів акредитації, до яких, зокрема, віднесені коледжі і технікуми.

У чому полягає питання? У порядку визначення розміру стипендії студента технікуму, який є сиротою, а також інвалідом по слуху.

Для його розв’язання звернемося до Порядку призначення та виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), та постанови КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165 (далі — постанова № 165).

Так, згідно з п. 121 Порядку № 882 студентам ВНЗ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам і курсантам ВНЗ, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, призначається тільки соціальна стипендія у розмірі, що встановлюється КМУ. Розмір такої соціальної стипендії з 01.09.2015 р. складає 1989 грн. на місяць (абз. 3 п.п. 2 п. 15 постанови № 165).

Крім того, згідно з абз. 2 п. 121 Порядку № 882 у випадку відмінного навчання студента ВНЗ I — II рівнів акредитації (середній бал успішності — 5 або 10 — 12 залежно від шкали оцінювання), підтвердженого результатами семестрового контролю, студенту-сироті виплачуються:

— соціальна стипендія у розмірі 1989 грн. на місяць;

— академічна стипендія у розмірі 70 грн. на місяць.

Таким чином, ми визначили розмір стипендії, яка призначається студенту ВНЗ I — II рівнів акредитації — сироті. А що нам говорять положення Порядку № 882 про визначення розміру стипендії студенту, який є інвалідом по слуху?

Звернемось до п. 34 зазначеного Порядку. Згідно з цим пунктом студенту — інваліду по слуху, якому призначена академічна стипендія, додатково виплачується соціальна стипендія у розмірі 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу. Тобто в перерахунку на цифри ця сума складає 933 грн. (622 грн. + 622 грн. x 50 %).

Виникає запитання: якщо студент має два соціальні статуси (сирота та інвалід по слуху), чи може він одночасно скористатися правом на соціальну стипендію як студент-сирота та на академічну + соціальну стипендії як інвалід по слуху? Відповідь така: ні, не може. У цьому випадку студенту призначається одна соціальна стипендія як студенту-сироті.

Інших підвищень стипендій для зазначеної категорії студентів Порядком № 882 не передбачено.

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі