Теми статей
Обрати теми

Щодо збільшення розміру академічної стипендії та призначення стипендії аспіранту

Міністерство освіти і науки України
Лист від 27.01.2016 р. № 1/11-684

На <…> лист <…> з окремих питань стипендіального забезпечення повідомляємо.

Щодо збільшення розміру академічної стипендії

Відповідно до пункту 17 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 (далі — Порядок), розмір академічної стипендії, призначеної згідно з пунктом 12 Порядку, для окремих категорій стипендіатів збільшується на 10 відсотків.

Таким чином, студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації першого року навчання, які навчаються за такими спеціальностями, до першого семестрового контролю призначається стипендія у розмірі, що на 10 відсотків перевищує розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації.

Щодо стипендії аспіранта

Відповідно до пункту 19 Порядку розмір академічної стипендії аспіранта установлюється у розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи (з урахуванням наступних змін в оплаті праці на відповідних посадах), але не нижче 60 відсотків і не вище посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів.

Таким чином, при неможливості у вставленому законодавством порядку визначити розмір середньої місячної заробітної плати особи за останнім основним місцем роботи зберігається вимога щодо призначення аспіранту, який навчається з відривом від виробництва, академічної стипендії у розмірі 60 — 100 відсотків розміру посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів. При цьому розмір стипендії такого аспіранта відповідно до статті 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» та пункту 91 Порядку збільшується на 20 відсотків у разі постійного фактичного проживання на території населеного пункту або навчання у навчальному закладі, що розташований у населеному пункті, якому надано статус гірського.

Заступник Міністра — керівник апарату О. Дерев’янко

Коментар фахівця МОН

Призначаємо стипендії першокурсникам — майбутнім педагогам та аспіранту, що проживає у гірській місцевості

Розмір стипендії майбутнього педагога — студента I курсу

У цьому питанні позиція Міносвіти чітка й однозначна: студентам ВНЗ I — II рівнів акредитації першого року навчання, які навчаються за напрямом підготовки 0101 — педагогічна освіта, до першого семестрового контролю призначається стипендія у розмірі, що на 10 % перевищує розмір мінімальної ординарної (звичайної) стипендії.

Тобто якщо раніше і виникало запитання, з якого семестру (з першого чи другого) підвищується розмір стипендії студентам — майбутнім педагогам, то відтепер усе з’ясувалось. Починаючи з першого семестру навчання на першому курсі майбутні педагоги можуть розраховувати на академічну стипендію у підвищеному розмірі. Нагадаємо: для студентів ВНЗ I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії з 01.09.2015 р. складає 622 грн. на місяць.

Таким чином, розмір стипендії студентів ВНЗ I — II рівнів акредитації, які навчаються за напрямом підготовки «педагогічна освіта», починаючи з першого семестру першого року навчання дорівнює 684,20 грн. (622 грн. + 622 грн. х 10 %).

Розмір стипендії аспіранта

Перш за все потрібно пояснити, у чому полягало запитання. А запитання було таке: «До вступу в аспірантуру аспірант не мав основного місця роботи, а був зареєстрований як фізична особа — підприємець. Крім того, аспірант має місце реєстрації в селі, якому надано статус гірського населеного пункту. Який розмір стипендії встановити для зазначеної особи?»

Тож розглянемо все по черзі. Згідно з п. 19 Порядку призначення і виплати стипендії, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), розмір академічної стипендії аспіранта установлюється на рівні середньомісячної зарплати за останнім місцем роботи, але не нижче 60 % і не вище посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів. Тобто, якщо зважати на особливості поставленого запитання, цілком зрозуміло, що при встановленні стипендії аспіранту, який не мав основного заробітку, потрібно враховувати межу 60 — 100 % розміру посадового окладу викладача-стажиста.

Ураховуючи зазначене, ніхто не забороняє виплачувати такому аспіранту стипендію у розмірі 100 % посадового окладу викладача-стажиста, але рішення про встановлення конкретного розміру стипендії (у межах 60 — 100 %) повинна прийняти стипендіальна комісія.

Тепер відносно другої частини вищезазначеного запитання. Згідно з п. 91 Порядку № 882 стипендіатам, які постійно проживають на території населеного пункту або навчаються у навчальному закладі, що розташований у населеному пункті, якому надано статус гірського, виплачується додаткова стипендія у розмірі 20 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

Із цього можна зробити висновок: якщо до моменту вступу в аспірантуру особа дійсно проживала у «гірському» населеному пункті, але зараз проходить аспірантуру у ВНЗ і відповідно проживає в «негірській» місцевості, то права на зазначене підвищення така особа не має.

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі