Теми статей
Обрати теми

Установлення окладу вчителю-суміснику

Ткаченко Оксана, начальник відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
У навчальному закладі вчитель-реабілітолог працює на умовах сумісництва. При прийомі на роботу за сумісництвом йому встановлений оклад згідно з 12-м тарифним розрядом, адже за основним місцем роботи (керівник фізичного виховання) за рішенням атестаційної комісії цьому працівнику присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». Згаданий працівник має вищу педагогічну освіту (спеціаліст). Який тарифний розряд має бути встановлено вчителю-реабілітологу у цих умовах?

Спочатку нагадаємо, що посадові оклади педагогічним працівникам встановлюються відповідно до отриманої ними кваліфікаційної категорії. Щоб отримати кваліфікаційну категорію, працівникам закладів освіти необхідно пройти атестацію. Порядок проведення атестації педагогічних працівників визначено Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міносвіти від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930). Відповідно до п.п. 1.5 цього документа атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов’язковою. Вона проводиться з метою визначення відповідності педагогічного працівника займаній посаді, рівню його кваліфікації. Тому перед установленням кваліфікаційної категорії, а згодом і тарифного розряду, педагогічний працівник повинен пройти атестацію.

Тепер перейдемо до нашої конкретної ситуації.

По-перше, за основним місцем роботи працівник займає посаду керівника фізичного виховання. За результатами атестації йому встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». Згідно з додатком 6 до наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) вчителям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст вищої категорії», встановлюється 12-й тарифний розряд.

По-друге, згаданий працівник на умовах сумісництва в іншому навчальному закладі займає посаду вчителя-реабілітолога. При прийомі на роботу за сумісництвом йому встановили посадовий оклад за 12-м тарифним розрядом. Вочевидь у цій ситуації враховувалися «заслуги» за основним місцем роботи. Так, дійсно, згідно з додатком 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 вчителям усіх спеціальностей установлюється 8 — 12-й тарифний розряд за ЄТС. Але конкретний тарифний розряд (у межах 8 — 12-го) вчителю-реабілітологу повинен установлюватись за результатами атестації. До того ж відповідно до п. 3.23 Типового положення № 930 педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом, атестуються на загальних підставах.

Тому наявність у вчителя кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії», яка йому була встановлена рішенням атестаційної комісії за основним місцем роботи, не є підставою для встановлення такого ж тарифного розряду на посаді за сумісництвом.

У свою чергу у контролюючих органів є формальна підстава вважати, що оклад вчителю-реабілітологу, який працює у згаданій освітній установі за сумісництвом, потрібно встановити виходячи з 9-го тарифного розряду. Адже відповідно до виноски 2 у додатку 6 до наказу № 557 фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра, установлюється 9-й тарифний розряд. З метою підвищення кваліфікаційної категорії, а відповідно й тарифного розряду, працівник може написати заяву на проведення позачергової атестації у порядку, передбаченому Типовим положенням № 930.

Підсумуємо: педагогічний працівник, який працює у різних навчальних закладах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) і займає різні педагогічні посади, атестується на кожній із займаних посад окремо. Встановлення кваліфікаційної категорії з присвоєнням конкретного тарифного розряду для такого працівника відбувається за результатами атестації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі