Теми статей
Обрати теми

Перерахування залишків коштів сільських рад, що об’єдналися

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Яким чином повинно бути відображено перерахування до бюджету ОТГ залишків коштів сільських рад, що увійшли до складу ОТГ? Перерахування залишків відбулось у січні 2016 року. Чи повинна «головна садиба»ОТГ показувати ці кошти як свій залишок на 1 січня 2016 року у фінансовій звітності та у балансі (у річному балансі-2015 на кінець періоду цих коштів не було)?

Так, залишки коштів, які утворилися на кінець бюджетного року в бюджетах місцевих рад, що увійшли до складу об’єднаної територіальної громади (далі — ОТГ), повинні відображатися у бюджеті ОТГ на початок року. Пояснимо чому.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII:

— ОТГ є правонаступником усього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою ОТГ (абз. 1 п. 3);

— юридична особа — сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі ОТГ, є правонаступником прав та обов’язків усіх юридичних осіб — сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об’єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною ОТГ (абз. 2 п. 4);

— бюджети територіальних громад, що об’єдналися, виконуються окремо до закінчення бюджетного періоду (абз. 1 п. 9);

— залишки коштів на кінець бюджетного періоду бюджетів територіальних громад, що об’єдналися, перераховуються до бюджету ОТГ на підставі платіжних доручень за підписом сільського, селищного, міського голови, обраного ОТГ (абз. 1 п. 9).

Отже, до закінчення 2015 року бюджети місцевих рад, що увійшли до складу ОТГ, виконувалися окремо і залишки коштів, які утворилися на кінець бюджетного року, відображаються у звіті про виконання відповідного місцевого бюджету.

Після об’єднання затверджується один бюджет ОТГ. Оскільки правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися, є ОТГ, то залишки коштів перераховуються до бюджету ОТГ і використовуються у встановленому порядку.

Для забезпечення збалансованості операцій у системі органів Казначейства та недопущення викривлення фінансової та бюджетної звітності такі залишки коштів повинні відображатися у звітності бюджету ОТГ як показник «на початок року».

Також зазначаємо, що на цей час Міністерство фінансів готує зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, для нормативного врегулювання цього питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі