Теми статей
Обрати теми

Передача коштів ОМС до «головної садиби»

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Бюджети органів місцевого самоврядування (ОМС), які об’єдналися нещодавно (у березні 2016 року), згідно з нормами чинного законодавства виконуються окремо до 31 грудня 2016 року. У той же час вже у 2016 році деякі працівники ОМС, що об’єдналися, переходять працювати до «головної садиби». У зв’язку з цим коштів на заробітну плату таких працівників у бюджеті «головної садиби» на 2016 рік недостатньо, а в ОМС, що об’єдналися, навпаки, тепер економія коштів на заробітну плату через працівників, які вивільняються. Як бути в цій ситуації? Як правильно передати кошти з бюджетів ОМС, що об’єдналися, до бюджету «головної садиби»?

Бюджети територіальних громад, що об’єдналися і будуть об’єднуватися впродовж 2016 року, відповідно до ч. 9 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII (далі — Закон № 157) до закінчення бюджетного періоду виконуються окремо з урахуванням особливостей, установлених цією нормою Закону.

Однією із особливостей є те, що сільська, селищна, міська рада, обрана об’єднаною територіальною громадою (далі — ОТГ), може вносити зміни до рішень про місцеві бюджети, прийняті сільськими, селищними, міськими радами, обраними територіальними громадами, що об’єдналися ( абз. 2 ч. 9 ст. 8 Закону № 157).

Також ч. 3 ст. 8 цього Закону передбачено, що ОТГ є правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою ОТГ.

Юридична особа — сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі ОТГ, є правонаступником прав та обов’язків всіх юридичних осіб — сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об’єдналися ( абз. 2 ч. 4 ст. 8 Закону № 157).

Отже, рада ОТГ у разі потреби може внести зміни до рішення про бюджет будь-якої ради, що увійшла до складу ОТГ, та передбачити міжбюджетний трансферт бюджету відповідної ради, розміщеної в адміністративному центрі ОТГ, для здійснення певних видатків.

Перелік міжбюджетних трансфертів, які можуть передбачатися у відповідних місцевих бюджетах, визначено ст. 101 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі