Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Мінфін щодо вибору уповноваженого банку для виплати заробітної плати

Нагадаємо, що з 03.02.2016 р. діє постанова КМУ «Деякі питання виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги» від 20.01.2016 р. № 37, якою, зокрема, установлено критерії для уповноважених банків України, через які має здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ.

При цьому на сьогодні, враховуючи численні звернення та пропозиції банківської спільноти, Мінфін разом з НБУ опрацьовує зміни до цієї постанови.

Про це Мінфін повідомив у своєму листі від 22.04.2016 р. № 31-14020-10-21/11677.

Керівники закладів охорони здоров’я отримали автономію у вирішенні кадрових питань

Керівники закладів охорони здоров’я та головні розпорядники коштів отримали більше автономії в питанні формування та затвердження штатних розписів цих закладів виходячи з виконуваних функцій, обсягу наданої медичної допомоги і фактичного навантаження на фахівців. Про це повідомила прес-служба МОЗ на сайті Міністерства (http://www.moz.gov.ua).

Зокрема, повідомляється, що наказом МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 лютого 2000 року № 33» від 11.05.2016 р. № 427 затверджені примірні штатні нормативи закладів охорони здоров’я, які мають рекомендаційний характер.

Віднині штатний розпис закладу охорони здоров’я формується залежно від обсягу медичної допомоги, що надається такою установою; визначається керівником такого закладу і затверджується головним розпорядником бюджетних коштів.

Керівники закладів охорони здоров’я у разі виробничої необхідності мають право в межах фонду оплати праці змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади, не передбачені штатними нормативами для такого закладу.

Але існують певні обмеження: не допускається введення посад, не передбачених Національним класифікатором професій України, діючими номенклатурами лікарських посад та посад молодших спеціалістів з медичною освітою.

Алгоритм дії кадрових підрозділів для виконання нового Закону про держслужбу

Для впровадження Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон) керівникам державних органів необхідно вжити таких заходів:

1) затвердити структуру та сформувати штатний розпис з урахуванням вимог щодо дотримання співвідношення в державному органі посад категорій «А» і «Б» до його штатної чисельності не більше ніж 1 до 3;

2) у місячний строк розробити перелік посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, і подати його на затвердження до НАДС та його територіальних органів відповідно;

3) затвердити штатний розпис з урахуванням затвердженого НАДС та його територіальними органами переліку посад;

4) повідомити працівників, на яких не поширюється дія Закону, про зміну істотних умов праці (у порядку ст. 32 КЗпП);

5) після затвердження штатного розпису забезпечити присвоєння державним службовцям рангів із дня набрання чинності Законом.

Відповідне роз’яснення розміщено на веб-сайті Нацдержслужби (http://nads.gov.ua).

Як оплачується продовжений листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами

У разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовий період жінці додатково видають листок непрацездатності на 14 календарних днів (окрім жінок, які належать до 1 — 3-ї категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами яких має більшу тривалість).

На підставі цього листка непрацездатності раніше надана на 126 календарних днів відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами подовжується ще на 14 календарних днів. Такий листок непрацездатності оплачується аналогічно попередньому, виданому жінці на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тому що це той самий страховий випадок із тим самим розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати.

За весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами допомогу виплачують у розмірі 100 % середньої заробітної плати працівниці незалежно від страхового стажу.

Розмір допомоги по вагітності та пологах обчислюється сумарно і виплачується в повному обсязі за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Чинним законодавством не передбачено виплати заробітної плати й допомоги по вагітності та пологах за той самий період. Якщо жінка за власним бажанням продовжувала працювати, хоча їй було видано листок непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах їй виплатять тільки за дні фактично використаної відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. За дні, у які вона продовжувала працювати, їй буде виплачено заробітну плату.

Про це інформує Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП на своєму офіційному веб-порталі.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі