Теми статей
Обрати теми

Подарунки ветеранам: облік та оподаткування

Крот Юлія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
З нагоди Дня перемоги бюджетна установа придбала подарунки для ветеранів війни — пледи (ковдри вовняні). Як правильно обліковувати такі матеріальні цінності до моменту їх видачі? Чи потрібно повідомляти ДФСУ про видачу таких подарунків?

9 травня ми святкували День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У цей день як ніколи хочеться вклонитися і сказати велике людське спасибі тим, завдяки кому ця Перемога стала можливою — ветеранам війни. Тож подарунки є дуже доречними.

Передусім нагадаємо, що видатки на придбання подарунків та сувенірів повинні бути заплановані і проведені за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». Такою є вимога п.п. 13 п.п. 2.2.1 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333.

Для обліку таких матеріальних цінностей слід застосовувати субрахунок 261 «Запаси для розподілу, передачі, продажу». Адже Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611, саме цей субрахунок передбачений для обліку запасів, що придбані (вироблені, отримані) та утримуються з метою подальшого розподілу, передачі або продажу. І хоча ковдри швидше належать до необоротних активів, аніж до запасів, проте з огляду на призначення таких активів (подальша передача) їх облік слід вести саме на субрахунку 261.

Вручення подарунків має бути оформлено Відомістю видачі довільної форми із зазначенням дати видачі, назви виданих матеріальних цінностей, їх кількості та прізвищ осіб, які отримали подарунки. Видачу подарунків доцільно здійснювати під підпис. Відтак безпосередньо після завершення урочистої частини свята ветерани повинні засвідчити отримання подарунків своїми підписами у згаданій вище відомості. Далі на основі такої відомості необхідно скласти Акт списання за типовою формою № З-2, затвердженою наказом Держказначейства від 18.12.2000 р. № 130. Останній у подальшому буде підставою для списання активів, виданих як подарунки, з балансу установи.

Що стосується повідомлення органів ДФСУ про вручення подарунків ветеранам війни, то повідомити їх справді потрібно. Зокрема, вартість таких подарунків має знайти своє відображення у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, за формою № 1ДФ, затвердженою наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4. На цьому наголосила ДФСУ в листі від 19.01.2016 р. № 925/6/99-99-17-03-03-15. Тому бухгалтеру необхідно заздалегідь дізнатися податкові номери (або серію та номер паспорта*) осіб, яким будуть вручатися подарунки. При цьому слід чітко та зрозуміло пояснити шановним ветеранам, навіщо потрібна така інформація.

* Для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Тепер про основні принципи оподаткування таких подарунків. І у цьому питанні все залежить від кількох обставин: вартості подарунка, його форми (грошова, натуральна) та джерела фінансування. Причому остання обставина має першочергове значення. Так, якщо подарунки ветеранам було придбано за бюджетні кошти (як правило, це кошти місцевих бюджетів), виділені для організації на проведення заходів у рамках відповідної бюджетної програми, то такі подарунки не обкладаються податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). І в такому разі вартість та форма подарунка не мають значення. Це випливає з п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Зокрема, цією нормою передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються суми державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат, субсидій або дотацій, компенсацій, винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів. Вартість таких подарунків потрібно показати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «128».

Зовсім інша справа, якщо подарунки для ветеранів купує бюджетна установа, але не в рамках певної бюджетної програми, а скажімо, за рахунок благодійних внесків (коштів спецфонду). У такому разі порядок оподаткування буде залежати від вартості та форми подарунка. Отже, якщо вартість таких дарунків:

— не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році — це 689 грн.), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі, вони не є об’єктом оподаткування ПДФО. Вказівку на це містить п.п. 165.1.39 ПКУ. Не забудьте відобразити вартість таких подарунків у податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «160»;

— перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати — оподатковується ПДФО за ставкою 18 % як додаткове благо з урахуванням підвищуючого коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ. Цього вимагає п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ. Такі доходи слід показувати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «126».

Іноді подарунки можуть видаватися у вигляді певної суми грошових коштів. У такому випадку подібні дарунки доцільно розглядати як нецільову благодійну допомогу. І за умови, що розмір останньої не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ (нині ця сума становить 1930 грн.), вона не включається до оподатковуваного доходу. Це передбачено п.п. 170.7.3 ПКУ.

Отже, підсумуємо. У наказі (розпорядженні) керівника установи має бути указано, що саме та в якій формі буде вручено ветеранам з нагоди свята (подарунок у матеріальній формі чи благодійну нецільову допомогу), аби потім не мати проблем з податківцями.

Приклад. Для привітання запрошених на відкритий урок ветеранів з Днем перемоги керівництво загальноосвітньої школи прийняло рішення придбати подарунки. За рахунок коштів спецфонду як подарунки було придбано пледи вовняні у кількості 5 шт. на суму 1500 грн. (5 шт. х 300 грн.).

Вручення подарунків було оформлено відомістю видачі. Факт отримання подарунка кожен ветеран засвідчив власним підписом у відомості. На підставі відомості було складено акт списання за типовою формою № З-2.

На рахунках бухгалтерського обліку ці операції слід відображати так:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

дебет

дебет

1

Оприбутковано пледи для подальшого вручення ветеранам

261

675

1500

2

Перераховано кошти за придбані пледи

675

323

1500

3

Списано на підставі акта списання пледи, подаровані ветеранам

811

261

1500

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі