Теми статей
Обрати теми

Установлюємо «престижну» надбавку та надбавку за вислугу років працівникам методичного центру

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Просимо надати роз’яснення про правомірність віднесення посад директора та методиста методичного центру до посад педагогічних працівників. Якщо це правомірно, то чи можна їм нараховувати надбавку за вислугу років та надбавку за престижність праці, як педагогічним працівникам?

Так, це правомірно. Пояснимо свій висновок.

Для цього спочатку з’ясуємо, чи належать наведені посади до педагогічних.

У першу чергу зазначимо, що згідно зі ст. 28 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII методичні установи (центри) належать до системи освіти.

Номенклатура педагогічних посад затверджена Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963). Зокрема, абз. 1 цього Переліку містить посаду директора методичної установи, а абз. 3 цього ж документа — посаду методиста, як такі, що належать до посад педагогічних працівників.

Про віднесення цих посад до педагогічних говорить і той факт, що питання оплати праці для них врегульовані наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557). Так, додатком 6 до цього наказу затверджено схеми тарифних розрядів посад педагогічних працівників методичних установ, зокрема й методиста методичного кабінету. А додаток 10 до наказу № 557 визначає схеми тарифних розрядів посад керівних працівників навчально-методичних кабінетів (центрів), у тому числі директора (завідувача) методичного центру.

Далі розглянемо розміри і особливості нарахування надбавок за престижність праці і за вислугу років.

Надбавка за престижність праці. Порядок та розмір надбавки за престижність праці працівникам закладів освіти встановлено відповідно до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373.

Згідно з п. 1 цієї постанови надбавка педагогічним працівникам встановлюється у граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Встановлення «престижної» надбавки передбачено усім педагогічним працівникам усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування.

Надбавка за вислугу років. Відповідно до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78), працівникам галузі освіти встановлюється надбавка за вислугу років.

Вона нараховується у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) без урахування інших надбавок і доплат. Розмір цієї надбавки у відсотках та періоди роботи, що зараховуються до відповідного спеціального стажу для педагогічних працівників, складають:

Спеціальний стаж працівника, років

Розмір надбавки за вислугу років, %

Від 3 до 10

10

Від 10 до 20

20

Більше 20

30

Зазначена надбавка виплачується як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Також надбавка за вислугу років враховується у разі обчислення середнього заробітку, який зберігається за педагогічним працівником відповідно до чинного законодавства на час відпустки, на період тимчасової непрацездатності, у разі призначення пенсій та в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи (витяги з наказів, відомостей про виплату заробітної плати тощо), що відповідно до чинного законодавства підтверджують спеціальний стаж роботи (п. 6 Порядку № 78).

Відповідальність за встановлення розміру надбавки та контроль за зміною тривалості спеціального стажу роботи покладається на роботодавця. Стаж роботи за спеціальністю особам, яким установлюється надбавка за вислугу років, обчислюється сумарно за час роботи на всіх посадах, зазначених у Переліку № 963.

Підсумуємо: враховуючи вищевикладене, директор та методист методичного центру належать до посад педагогічних працівників. Отже, таким працівникам абсолютно правомірно встановлювати надбавки за вислугу років та престижність праці як педагогічним працівникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі