Теми статей
Обрати теми

Працівниця захворіла в навчальній відпустці

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівниця, перебуваючи у навчальній відпустці з 24.10.2016 р. по 28.10.2016 р., повідомила 27.10.2016 р. про те, що вона захворіла і їй відкрито лікарняний лист. Як бути? Відпустку їй уже оплатили. Чи потрібно сторнувати відпускні за дні, що збіглися з хворобою, і продовжувати відпустку? З якого дня починати оплачувати лікарняний лист?

Чи продовжується навчальна відпустка на час лікарняного

Співробітникам, які без відриву від роботи успішно навчаються у вищому навчальному закладі або ж професійно-технічних навчальних закладах, роботодавець зобов’язаний надавати додаткову навчальну відпустку. Підставою для цього є ст. 14 та 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Для того щоб оформити таку відпустку, працівник зобов’язаний надати за місцем роботи заповнену за всіма правилами довідку-виклик на сесію з навчального закладу. У ній позначено строки сесії. Саме цей період роботодавець зобов’язаний оформити як навчальну відпустку та повністю оплатити.

Змінити строк навчальної відпустки роботодавець не може, оскільки він визначається на підставі довідки-виклику. Продовжити або перенести на інший час у разі тимчасової непрацездатності працівника можна тільки щорічну відпустку та додаткову відпустку на дітей ( ст. 11 і 20 Закону про відпустки). Отже, оскільки навчальна відпустка не продовжується і не переноситься у зв’язку з хворобою, то сторнувати відпускні не потрібно.

З якого дня починати оплачувати лікарняний лист

Водночас згідно зі ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. 1105-XIV (далі — Закон № 1105) допомога по тимчасовій непрацездатності не призначається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці та додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Оплата тимчасової непрацездатності у такому разі проводиться з дня, наступного за днем закінчення навчальної відпустки. Розрахунок суми лікарняних здійснюється за загальними правилами та з урахуванням норм Закону № 1105 — залежно від стажу та інших важливих чинників, які необхідно обов’язково враховувати в цьому разі.

Отже, загальний період тимчасової непрацездатності умовно розділимо на дві частини:

1 — частина періоду хвороби, яка збігається з навчальною відпусткою;

2 — частина періоду хвороби, яка припадає на дні після закінчення навчальної відпустки.

Перші п’ять календарних днів хвороби, що оплачуються за рахунок роботодавця, відлічуємо з моменту настання страхового випадку, тобто з 27 жовтня 2016 року. А значить, дні, які збіглися з навчальною відпусткою, а це 27 та 28 жовтня 2016 року, за рахунок роботодавця не оплачуватимуться. Під оплату потрапить друга частина лікарняного, якої не стосується навчальна відпустка:

— три дні, що залишилися (29, 30 і 31 жовтня 2016 року), оплачуються за рахунок роботодавця;

— дні, починаючи з шостого дня настання страхового випадку (з 1 листопада 2016 року і по дату закриття лікарняного листа), оплачуються за рахунок коштів ФСС з ТВП.

Розрахунковий період для визначення середньої зарплати ми визначаємо як 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку. У цій ситуації — місяцю початку хвороби. Оскільки страховий випадок у наведеному запитанні настав у жовтні 2016 року, то розрахунковим періодом буде жовтень 2015 року — вересень 2016 року.

Висновок: у разі хвороби працівника у навчальній відпустці така відпустка не переноситься і не продовжується на період хвороби. Лікарняний оплачується з дня, наступного за днем закінчення навчальної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі