Теми статей
Обрати теми

Установлюємо тарифний розряд сестрі-господині терцентру

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
На виконання п. 4 Типового штатного нормативу чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого наказом Мінсоцполітики від 12.07.2016 р. № 753, до штату відділення стаціонарного догляду та постійного проживання районного терцентру вводиться посада «сестра-господиня». У зв’язку з цим виникають запитання:
— які посадові обов’язки повинен виконувати працівник, якого приймають на цю посаду;
— який тарифний розряд потрібно йому встановити?

Нагадаємо: наказ Мінсоцполітики «Про затвердження Типового штатного нормативу чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» від 12.07.2016 р. № 753* набув чинності з 26.08.2016 р. Саме з цієї дати більшість територіальних центрів соціального обслуговування (далі — терцентр) почали роботу щодо приведення своїх штатів до вимог зазначеного наказу. І під час цієї процедури багато хто з них зіштовхнувся з питаннями, подібними до тих, що надійшли від нашого читача. Стосується це, в першу чергу, тих терцентрів, у штаті яких з’явилися нові (додаткові) посади, зокрема посада «сестра-господиня».

* Текст зазначеного наказу та коментар редакції до нього наведено у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 33, с. 11. — Прим. ред.

Отже, з’ясуємо деякі оплатно-кадрові особливості для зазначеної посади.

Умови оплати праці працівників державних та комунальних установ соціального захисту населення, у тому числі й працівників терцентрів, визначені спільним наказом Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до п.п. 2.2.11 цих Умов для працівників, що займають посаду «сестра-господарка» («сестра-господиня»), установлюється 4-й тарифний розряд за ЄТС.

Кваліфікаційні вимоги до посади «сестра-господиня»** передбачені Довідником кваліфікаційних арактеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (далі — Довідник № 117). Так, працівник, який претендує на зазначену посаду, повинен мати: повну або базову загальну середню освіту та підготовку на робочому місці. При цьому вимог до стажу роботи до претендента немає.

** Зверніть увагу! У Довіднику № 117 вказана посада «сестра-господиня», тоді як нормами Умов № 308/519 передбачена посада «сестра-господарка». На нашу думку, правильним буде застосування назви «сестра-господиня», адже саме таку назву посади містить розділ «Технічні службовці» Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327. — Прим. ред.

Зазначимо, що посада «сестра-господиня» не є медичною, адже не потребує медичної освіти. Крім того, Довідником № 117 вона віднесена до категорії «технічні службовці».

Що стосується посадових обов’язків, то згідно з Довідником № 117 «сестра-господиня» повинна:

— проводити заходи щодо забезпечення санітарно-гігієнічного режиму установи (відділення);

— проводити заміну спецодягу, рушників співробітникам;

— забезпечувати блоки харчування (буфет, їдальня) устаткуванням, посудом і спостерігати за їх маркуванням і використанням;

— складати заявки на ремонт приміщень, обладнання і контролювати його проведення;

— керувати роботою молодших медичних сестер (санітарок-прибиральниць і санітарок-буфетниць) з утримання в чистоті та порядку приміщень;

— вести обліково-звітну документацію.

Отже, при складанні посадової інструкції для зазначеної посади рекомендуємо використовувати наведений перелік обов’язків.

До того ж згідно з п.п. 2.6 додатка 3 до Умов № 308/519 посадові оклади деяких працівників терцентрів, зокрема тих, які займають посаду «сестра-господарка» («сестра-господиня»), підвищуються на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці.

При цьому конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи в цих умовах (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519). На це також звертали увагу й фахівці Мінсоцполітики у листі від 12.12.2014 р. № 1613/13/84-14.

Підсумуємо: схемний посадовий оклад для посади «сестра-господиня» визначають за 4-м тарифним розрядом за ЄТС (станом на 01.09.2016 р. — це 1543 грн.). У штатному розписі установи посадовий оклад за посадою «сестра-господиня» встановлюється у розмірі 1774 грн. з урахуванням підвищення на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці (графа 12 тарифікаційного списку, затвердженого додатком 1 до Умов № 308/519). Саме цей розмір посадового окладу застосовується при нарахуванні надбавок, доплат та інших виплат, передбачених умовами оплати праці для посади «сестра-господиня».

Незважаючи на те що посада «сестра-господиня», яка передбачена у штаті терцентрів, не віднесена до медичних, кваліфікаційні вимоги і посадові обов’язки до неї встановлені нормативно-правовим актом, що регулює ці питання в галузі охорони здоров’я. Тому при прийнятті працівника на зазначену посаду слід звернути увагу на цю особливість.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі