Теми статей
Обрати теми

Переплатили лікарняні: чого очікувати

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Установа в березні 2016 року неправильно розрахувала (завищила) суму лікарняних працівнику. Помилку виявлено тільки зараз, тобто після того, як допомогу було отримано з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і виплачено працівнику. Чи варто повідомляти Фонд про помилку, чи, може, краще нічого не робити? Раптом перевіряючі не знайдуть? Чого чекати установі, яка все ж таки вирішить «іти здаватися»?

Для відповіді на ці непрості запитання давайте зазирнемо до першоджерела, а саме — до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV. Страхувальники, які порушили порядок використання страхових коштів, зобов’язані, по-перше, відшкодувати Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС з ТВП) у повному обсязі неправомірно витрачену суму таких коштів і, по-друге, сплатити штраф у розмірі 50 % такої суми. Це прямо прописано в абз. 1 ч. 6 ст. 15 цього Закону.

Але не кваптеся панікувати! На допомогу неочікувано приходить… Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою ФСС з ТВП від 18.01.2011 р. № 4 (далі — Порядок № 4).

Як стосується штрафів за неправомірно використані суми допомоги Порядок, що роз’яснює, як заповнити Звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП, — запитаєте ви. Річ у тім, що в його п. 7.7 зазначено: якщо страхувальник самостійно інформує ФСС з ТВП про факт виявлення помилки і перерахує надміру нараховані кошти в повному обсязі до початку перевірки Фонду, штрафи до страхувальника не застосовуються.

І зауважте: ФСС з ТВП погоджується з цим! Підтвердження тому знаходимо в його листі від 22.01.2015 р. № 5.2-32-133.

Отже, як бачите, для страхувальника краще і дешевше самому виправитися. Як це зробити правильно? Розглянемо покроково.

Крок 1. Визначаємо і сторнуємо надміру нараховані суми допомоги.

Крок 2. Перераховуємо робочому органу ФСС з ТВП, який здійснював фінансування, надміру отримані суми страхових коштів.

Крок 3. Подаємо робочому органу ФСС з ТВП повідомлення про факт виявлення помилки. Його складаємо в довільній формі, зазначаючи:

— найменування вашої установи;

— реєстраційний код страхувальника в органі ФСС з ТВП або його номер у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011 р.) і код ЄДРПОУ;

— період виявлення помилки;

— зміст помилки;

— суму відкоригованих витрат;

— дату складання повідомлення.

Повідомлення складаємо у двох примірниках (один — для себе, а другий — для ФСС з ТВП), підписуємо у керівника та головного бухгалтера.

Крок 4. Якщо це помилка минулих років — надміру отриману суму допомоги зазначаємо в рядку 3 таблиці I, а повернену ФСС з ТВП — у рядку 16 таблиці I Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

А якщо помилка поточного року? У цьому випадку п. 5.5 Порядку № 4 рекомендує здійснити коригування відповідних показників Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП. Тобто в рядку 21 таблиці I і в рядках таблиці II Звіту зазначити правильні суми допомоги. Повернені суми допомоги необхідно облікувати в рядку 14 таблиці I Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

АЛЕ! За такого підходу в рядках 10 і 23 таблиці I відображається некоректний результат. Як бути? Ми рекомендуємо суму допомоги, що була надміру отримана та повернена ФСС з ТВП, додати до сум, розрахованих за формулами, наведеними в реквізитах рядків 10 і 23. У такому разі усе зійдеться. Проте форму доведеться заповнити уручну.

Отже, якщо ви зробите усе так, як хоче ФСС з ТВП, штрафні санкції вам не загрожують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі