Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування премії за квітень 2016 року, яка виплачена у травні, для оплати днів щорічної відпустки держслужбовцю

Міністерство соціальної політики України
Лист від 04.10.2016 р. № 1370/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премії за квітень 2016 року, яка виплачувалась у травні поточного року, при обчисленні середньої заробітної плати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), для оплати днів щорічної відпустки, яка надавалась державному службовцю у червні 2016 року, та повідомляє.

Абзацом сьомим пункту 2 Порядку передбачено, що у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду.

Враховуючи, що з 1 травня 2016 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 р. № 292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» підвищено посадові оклади з одночасною зміною структури, то розрахунковим періодом для проведення нарахувань виходячи з середньої заробітної плати, передбачених пунктом 1 Порядку, має буде період починаючи з травня 2016 року.

Відповідно до абзацу восьмого пункту 2 Порядку у разі, коли зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбулася у період, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата у розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів.

Отже, у випадку, наведеному в листі, середня заробітна плата за дні відпустки, яка надавалась у червні цього pоку, розраховується шляхом ділення нарахованої заробітної плати у травні цього року за новими умовами оплати праці на календарні дні травня за винятком святкових і неробочих днів за цей місяць. Одержаний результат множиться на число календарних днів відпустки.

При цьому премія, яка виплачувалась в травні цього року за квітень на підставі положення, яке діяло до затвердження нових умов оплати праці, не враховується при обчисленні середньої заробітної плати згідно з абзацом восьмим Порядку.

Заступник директора Департаменту — начальник відділу А. Литвин

Коментар редакції

Нарахована у травні премія за квітень держслужбовцю та розрахунок середньої зарплати: роз’яснення Мінсоцполітики

На сторінках газети ми неодноразово розглядали питання щодо розрахунку середньої зарплати держслужбовцям після 01.05.2016 р. Серед них і питання про те, як розраховувати відпускні держслужбовцю, якому у травні 2016 року нарахували премію за квітень за умовами положення про преміювання, що діяло до 1 травня 2016 року. Ми розглядали приклад, коли держслужбовець йде у відпустку в травні 2016 року (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 31, с. 29).

Щодо цього питання фахівець Мінсоцполітики зазначав: премії, нараховані держслужбовцям у травні за квітень, при розрахунку середньої зарплати для визначення відпускних до розрахунку не включаються (якщо відпустку надано у травні). Це випливає з положень абз. 7 та 8 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Нагадаємо: згідно з абз. 7 п. 2 цього Порядку у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового.

Тобто для держслужбовців у цьому випадку при визначенні середньої зарплати розрахунковий період починається з травня 2016 року.

Відповідно до абз. 8 п. 2 Порядку № 100 у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади у періоді, протягом якого за працівником зберігалася середня заробітна плата, а також коли заробітна плата у розрахунковому періоді не зберігалася, обчислення середньої зарплати проводиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів.

Поєднавши норми абз. 7 та абз. 8 п. 2 Порядку № 100, отримуємо: у разі, коли держслужбовець пішов у відпустку в травні 2016 року, йому потрібно нарахувати відпускні виходячи з нових умов оплати праці. На цій підставі премія, нарахована у травні 2016 року за підсумками роботи за квітень 2016 року за «старим» положенням про преміювання, до розрахунку відпускних не включається.

Наші читачі поставили запитання стосовно дещо іншої ситуації: держслужбовцю у травні 2016 року було нараховано премію за квітень згідно зі «старим» положенням про преміювання. Травень держслужбовець відпрацював повністю. У відпустку такий працівник пішов у червні 2016 року. Чи включається в такому разі до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних премія, нарахована держслужбовцю у травні 2016 року за квітень?

Із цим запитанням ми звернулися з офіційним запитом до Мінсоцполітики.

Пояснимо, у чому суть питання саме щодо такої ситуації.

Річ у тім, що, з одного боку, згідно з абз. 7 п. 2 Порядку № 100 у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового.

Виходить, якщо працівник пішов у відпустку в червні 2016 року, то до розрахункового періоду включається тільки травень 2016 року.

Крім того, звернемося до положень п. 3 Порядку № 100. Так, згідно з цими положеннями при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками; високі досягнення у праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років та інші); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату.

Як же обчислити суму відпускних за ситуації, коли держслужбовець пішов у відпустку в червні 2016 року і йому в травні цього року було нараховано премію за квітень за «старим» положенням про преміювання?

Відповідь фахівців Мінсоцполітики така: премія за квітень 2016 року, нарахована в травні згідно зі «старим» положенням про преміювання, не враховується у розрахунку середньої зарплати. Підстава — абз. 8 п. 2 Порядку № 100.

Отже, визначено єдиний підхід для розрахунку середньої зарплати держслужбовцям у разі, якщо їм нараховано премію за підсумками квітня 2016 року у травні за «старим» положенням про преміювання. Така премія не бере участь у розрахунку середньої зарплати незалежно від того, коли держслужбовець іде у відпустку: у травні, червні чи липні тощо.

Тетяна ОНИЩЕНКО, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі