Теми статей
Обрати теми

Відрядження держслужбовців: визначаємо гарантії щодо збереження зарплати

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
З 1 травня 2016 року набрав чинності Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII. Згідно зі ст. 42 цього Закону за державним службовцем на весь період відрядження зберігаються його посада та заробітна плата. Як треба зберігати заробітну плату держслужбовцям за період відрядження після 01.05.2016 р.?

У законодавстві про працю питання щодо гарантій для працівників, що направляються у відрядження, визначені ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Так, згідно з цією статтею КЗпП працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Розмір середнього заробітку визначається відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Тобто для визначення оплати праці за період відрядження треба порівняти значення середньоденної зарплати, розрахованої згідно з Порядком № 100, та денного заробітку.

3 1 травня 2016 року набрав чинності Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889).

Питання направлення державних службовців у службові відрядження врегульовані ст. 42 цього Закону. Зокрема, згідно з ч. 1 цієї статті держслужбовець може бути направлений у відрядження для виконання своїх посадових обов’язків поза межами постійного місця служби, у тому числі на роботу до секретаріатів міжнародних організацій, представництв міжнародних організацій в інших країнах або органів влади іноземних держав у порядку, визначеному КМУ. Зазначимо, що на сьогодні такий порядок Урядом не затверджено*.

* З проектом цього нормативного документа можна ознайомитись на офіційному сайті Нацагентства з питань держслужби: http://www.guds.gov.ua.

Зокрема, п. 25 цього проекту передбачено, що нарахування зарплати за час відрядження провадиться виходячи з розміру середньоденної (годинної) зарплати. Але це тільки проект, тому на сьогодні потрібно керуватись саме нормами ч. 5 ст. 42 Закону № 889, про що й зазначено у роз’ясненні фахівця Мінсоцполітики. — Прим. ред.

Що стосується гарантій відносно збереження за відрядженим держслужбовцем зарплати, зазначимо наступне.

Так, відповідно до ч. 5 ст 42 Закону № 889 за держслужбовцем на весь період відрядження зберігаються його посада та заробітна плата.

Важливо зазначити: ч. 3 ст. 5 Закону № 889 передбачено, що дія норм законодавства про працю поширюється на державних службовців у частині відносин, не врегульованих цим Законом.

З цього випливає, що Закон № 889 є спеціальним для держслужбовців, у тому числі і в частині визначення гарантій щодо збереження зарплати за час відрядження.

Таким чином, починаючи з 01.05.2016 р. (дати набрання чинності Законом № 889) при направленні держслужбовця у відрядження йому виплачують зарплату (передбачену умовами трудового договору). Порівнювати ж середній заробіток, розрахований згідно з Порядком № 100, із денною зарплатою, як це передбачає ст. 121 КЗпП, не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі