Теми статей
Обрати теми

Оприбуткування сільської дороги

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
За яким КЕКВ та кодом доходів сільській раді оприбуткувати сільські дороги? Незалежна оцінка доріг проведена, рішення сесії про взяття доріг на баланс є.

У цьому випадку необхідно відобразити операцію, яка проведена в натуральній формі, оскільки оплата (перерахування коштів) за дорогу не здійснювалася.

Пунктом 12.7 гл. 12 «Здійснення операцій за рахунок власних надходжень бюджетних установ» Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, передбачено, що у разі проведення операцій розпорядниками бюджетних коштів у натуральній формі відповідно до законодавства зазначені операції проводяться в межах планових показників та відображаються в бухгалтерському обліку виконання місцевих бюджетів.

Отже, взяття сільської дороги на баланс повинно бути відображено за спеціальним фондом як власні надходження установи — у цьому випадку сільської ради, яка є її балансоутримувачем.

При оприбуткуванні дороги можна застосувати код класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

Оскільки автомобільні дороги є однією із складових дорожнього господарства, слід застосовувати КТКВК 170703 «Видатки на проведення робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг» та КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів».

Нагадаємо: має бути складена та надана до відповідного органу Держказначейства Довідка про надходження у натуральній формі.

Також зазначимо, що така операція не буде відображатися як дохід сільського бюджету. Докладніше з цього приводу ми розповідали в консультації «Передача дороги на баланс сільської ради» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 11).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі