Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо тарифний розряд перукарю терцентру

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
На період відпустки для догляду за дитиною до 3 років перукаря територіальний центр надання соціальних послуг приймає іншого працівника на умовах строкового трудового договору. До відділу кадрів установи звернувся працівник, який нещодавно закінчив професійно-технічний навчальний заклад і здобув кваліфікацію перукаря. Особливістю цього питання є те, що працівник, який знаходиться у декретній відпустці, мав 3-й тарифний розряд, адже окрім необхідної освіти, у нього був достатній практичний досвід (більше 5 років).
У зв’язку з цим виникають запитання:
— який тарифний розряд потрібно встановити працівнику, що приймається;
— чи можна зазначеному претенденту відразу встановити 3-й тарифний розряд?

Умови та розміри оплати праці працівників установ соціального захисту, у тому числі і працівників територіального центру соціального обслуговування (далі — терцентр) визначаються відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

На підставі п.п. 2.2.22 цих Умов працівникам, що займають посаду перукаря, встановлюється 2 — 3-й тарифний розряд за ЄТС залежно від кваліфікації (1-й чи 2-й клас). З 01.05.2016 р. посадовий оклад таких працівників дорівнює 1521 грн. (2-й тарифний розряд) та 1532 грн. (3-й тарифний розряд).

Але, як бачимо, в Умовах № 308/519 зазначено лише можливість установлення того чи іншого тарифного розряду, а порядок його присвоєння (у межі 2 — 3), на жаль, не зазначено. Тому цілком логічно, що конкретний розмір тарифного розряду має визначати керівник установи на свій розсуд, але з урахуванням рівня освіти, кваліфікації та досвіду претендента на посаду.

Стосовно можливості встановлення претенденту на посаду перукаря відразу 3-го тарифного розряду та, відповідно, й присвоєння кваліфікації «перукар 2-го класу» зазначимо наступне.

Як уже було зазначено вище, на жаль, порядку присвоєння тарифного розряду і кваліфікаційних категорій для посади «перукар» не існує. Хоча у виносці до таблиці, яку містить вищезгаданий п.п. 2.2.22 Умов № 308/519, й сказано, що кваліфікаційні категорії працівникам установлюються відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. Але змістом цього Довідника не передбачено такої посади, як «перукар». Крім того, у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженому наказом Мінпраці та соцполітики від 29.12.2004 р. № 336, посада «перукар» теж відсутня.

Тому, на нашу думку, якщо працівника приймають на період відпустки для догляду за дитиною до 3 років перукаря 3-го тарифного розряду, то йому за рішенням керівника установи цілком можливо встановити теж 3-й тарифний розряд. Аргументи при цьому наступні.

По-перше, у штатному розписі терцентру існує саме посада «перукар 2-го класу», а це означає, що обсяг коштів на оплату праці залишається незмінним.

По-друге, працівник, який вийде з відпустки для догляду за дитиною, має саме 3-й тарифний розряд, тому повинен приступити до роботи за своєю посадою та з присвоєним йому 3-м тарифним розрядом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі