Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Середня зарплата держслужбовців: строковики, контрактники та мобілізовані працівники

З 01.05.2016 р. набрав чинності Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII, а також інші нормативні документи, прийняті на його виконання. Зокрема, до таких документів належить постанова КМУ «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 292. У зв’язку з набранням чинності цими документами посадові оклади та структура зарплати держслужбовців були змінені.

У газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 31 (с. 31) було опубліковано матеріал фахівця Мінсоцполітики щодо того, як потрібно розрахувати середню зарплату строковиків, контрактників та мобілізованих працівників після 01.05.2016 р. у зв’язку зі змінами посадових окладів та структури зарплати держслужбовців. Так, для цього потрібно дотримуватися норм абз. 8 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), згідно з якими у разі, коли відбулася зміна структури зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів держслужбовців у період, протягом якого за працівником зберігається середня зарплата, обчислення середньої зарплати проводиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, встановленими після підвищення посадових окладів.

Таким чином, положення Порядку № 100 наказують бухгалтеру перерахувати середню зарплату держслужбовця (мобілізованого працівника, контрактника, строковика), яку потрібно зберігати після 01.05.2016 р., виходячи з нових умов оплати праці держслужбовця.

Проте, як показала практика, в окремих випадках після проведення таких розрахунків нова середня зарплата (після 01.05.2016 р.) виявилася меншою тієї, що була розрахована раніше і зберігалася до цієї дати. Що ж робити в такій ситуації? На сьогодні Порядок № 100 не містить приписів щодо збереження старої середньої зарплати.

Для остаточного прояснення цього питання наша редакція звернулася з письмовим запитом до Мінсоцполітики. Щойно ми отримаємо відповідь — обов’язково ознайомимо вас з нею.

Сподіваємося, що Мінсоцполітики піде далі і внесе такі довгоочікувані зміни безпосередньо до Порядку № 100. На сьогодні вони просто потрібні, щоб бухгалтер не був «між молотом і ковадлом»: c одного боку — інтереси мобілізованих працівників, строковиків, контрактників, з другого — відповідальність бухгалтера за правильність нарахування виплат перед контролюючими органами.

Держслужбовцям можна доплачувати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників

Кабмін постановою від 23.08.2016 р. № 521 відмінив купу своїх постанов, зокрема пункти 12 і 13 додатка до постанови КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 стосовно працівників, розміри посадових окладів яких затверджені постановами КМУ «Про умови оплати праці працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 268, «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 292 та «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» від 20.04.2016 р. № 304.

Тобто цим самим Кабмін привів норми своєї постанови № 65 у відповідність до Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII, виключивши вимогу щодо обмеження встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників та максимального розміру місячної зарплати (грошового забезпечення) керівних працівників органів держвлади та інших держорганів, утворених органами держвлади та органами місцевого самоврядування підприємств, установ та організацій, 15 розмірами мінімальної зарплати.

Затверджені форми документів для обслуговування у терцентрах

Мінсоцполітики наказом від 14.07.2016 р. № 762 затвердило форми документів, необхідних для оформлення на обслуговування в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг), зокрема:

— заяви;

— медичного висновку про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі;

— договору про надання соціальних послуг;

— карти визначення індивідуальних потреб отримувача соціальних послуг;

— акта обстеження матеріально-побутових умов;

— журналу обліку громадян, яких обслуговує територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) безоплатно;

— журналу обліку громадян, яких обслуговує територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на платній основі.

Із дати набуття чинності цим наказом втратить чинність його попередник — наказ Мінсоцполітики «Про затвердження форм документів, необхідних при оформленні на обслуговування у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» від 10.06.2010 р. № 135.

Затверджено нову форму Особової картки держслужбовця та інструкцію щодо її заповнення

Нацагентство з питань держслужби наказом від 05.08.2016 р. № 156 затвердило форму Особової картки державного службовця та інструкцію щодо її заповнення.

Особова картка заповнюється на осіб, які займають посади, визначені відповідно до Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII, та осіб, які бажають взяти участь у конкурсі на зайняття вакантних посад державної служби.

Одночасно скасовано наказ Нацдержслужби «Про затвердження форми первинного обліку державних службовців № П-2ДС «Особова картка» та інструкції щодо її заповнення» від 29.12.2012 р. № 256.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі