Теми статей
Обрати теми

Завідувач ДНЗ + вихователь: як оплатити виховну роботу

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи може завідувач дошкільного навчального закладу виконувати роботу вихователя у цьому ж навчальному закладі? Якщо так, то як оформлюється і оплачується така робота?

Відповідно до п. 41 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305, керівництво дошкільним навчальним закладом (ДНЗ) здійснює його директор (завідувач). Ця посада згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, належить до педагогічних. Тому при вирішенні питання оплати праці завідувача ДНЗ потрібно керуватись спеціальними нормативними актами, що регулюють оплатні питання педагогічних працівників.

На сьогодні такими нормативними документами є наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, відповідно до примітки 3 до п. 11 цієї Інструкції до посадових окладів завідувачів ДНЗ з однією-двома групами (крім закладів (груп) з цілодобовим перебуванням дітей) включено оплату за ведення виховної роботи з дітьми в групі протягом 3 годин на день. Умову про проведення такої роботи містить і п. 4 Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом МОН від 04.11.2010 р. № 1055. Це фактично означає, що якщо дитсадок одногруповий (або двогруповий), то виховательська робота вже закладена до посадового окладу завідувача ДНЗ і є обов’язковою, тому додатково не оплачується.

Разом з тим згідно з п. 91 Інструкції № 102 керівник ДНЗ може виконувати роботу вихователя у цій же установі обсягом не більше 18 годин на тиждень. Така робота не є сумісництвом (п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного у додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43). Виконувати цю виховательську роботу в обсязі 18 годин на тиждень завідувач ДНЗ може як упродовж основного робочого часу, так і поза його межами виходячи з режиму роботи закладу (п. 12 цього Переліку).

Наприклад, ДНЗ працює за 10,5-годинним режимом роботи. У ньому функціонують 7 груп (цілодобових груп немає). Робочий день завідувача — 8 годин. У такому випадку завідувач ДНЗ може працювати вихователем (не більше 18 годин на тиждень) у рамках свого робочого дня або ж після відпрацювання 8 годин як керівника цього закладу.

У п. 91 Інструкції № 102 також сказано, що за цю норму годин роботи вихователем оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для учителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією). При цьому відповідно до абз. 2 п.п. 68 Інструкції № 102 встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. У разі невиконання обсягу тижневого навантаження, встановленого при тарифікації, утримання із заробітної плати не провадиться (абз. 4 п. 70 цієї Інструкції).

Підсумуємо: враховуючи вищенаведене, завідувач ДНЗ може (у деяких випадках зобов’язаний) виконувати виховну роботу, але при цьому слід відрізняти, яка саме виховна робота ним виконується. Якщо мова йде про додаткову роботу вихователем, яка не закладена до посадового окладу завідувача (п. 91 Інструкції № 102), то така робота повинна додатково оплачуватись згідно з тарифікацією за посадою вихователя*.

* Про встановлення тарифного розряду вихователю ДНЗ йшлося у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 32, с. 31. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі