Про внесення зміни до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 р. № 1026

Постанова від 16.03.2017 р. № 150

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести зміну до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 р. № 1026 «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань», замінивши слова «за рахунок коштів спеціального фонду, коштів, отриманих від господарської діяльності, та інших не заборонених законодавством джерел» словами «у межах фонду оплати праці працівників, затвердженого на відповідний рік».

2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2017 року.

Прем’єр-міністр України В. Гройсман

Коментар редакції

Епопея з фінансуванням доплати за вислугу років працівників «культурних» закладів: Уряд ставить крапку

З виплатою доплати за вислугу років працівникам окремих «культурних» закладів спочатку якось не заладилося… Тривалий час така доплата значилася серед складових зарплати працівників сфери культури (ч. 1 ст. 29 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI) як суто «декларативна» виплата: виплачувати її тривалий час не було можливим, оскільки аж до 2016 року механізму здійснення доплати за вислугу років таким працівникам не було.

З 01.01.2016 р. діє постанова КМУ від 09.12.2015 р. № 1026, якою якраз і затверджений Порядок виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років. З цією постановою і коментарем фахівця Мінсоцполітики до неї ви можете ознайомитися в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 3, с. 4.

Так ось, з 01.01.2016 р. працівникам, які обіймають посади, вказані в додатку до постанови № 1026, у державних і комунальних клубних закладах, парках культури та відпочинку, центрах (будинках) народної творчості, центрах культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрах, може виплачуватися доплата за вислугу років.

Проте на практиці при виплаті доплати за вислугу років виникли перешкоди через джерело її фінансування, сформульоване в п. 3 постанови № 1026 (ср. ). Якраз у цей пункт постановою, що коментується, внесені істотні зміни саме в частині визначення джерела коштів на виплату доплати за вислугу років. Причому п. 3 постанови № 1026 з урахуванням змін приписано застосовувати з 01.01.2017 р., тобто «заднім числом».

Щоб зрозуміти «масштабність» змін, далі наведемо формулювання п. 3 постанови № 1026 до і після останніх правок.

Норма п. 3 постанови № 1026

до останніх правок (застосовувалася з 01.01.2016 р. по 31.12.2016 р.)

після останніх правок (застосовується з 01.01.2017 р.)

Доплата за вислугу років працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів виплачується

за рахунок коштів спеціального фонду, коштів, отриманих від господарської діяльності, та інших не заборонених законодавством джерел

у межах фонду оплати праці працівників, затвердженого на відповідний рік

Як бачимо, п. 3 постанови № 1026 до останніх змін приписував виплачувати доплату за вислугу років за рахунок коштів спеціального фонду. Пізніше Мінсоцполітики в листі від 08.02.2016 р. № 112/13/84-16 і Мінкультури в листі від 01.03.2016 р. № 16-2.2-438 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 15, с. 3) навели свої роз’яснення стосовно джерела фінансування для здійснення доплати за вислугу років, передбаченої постановою № 1026. Думки міністерств зводилися до того, що доплату за вислугу років слід виплачувати за рахунок коштів спеціального фонду, а у випадку його відсутності або недостатності — за рахунок коштів загального фонду, наявних у результаті економії фонду оплати праці.

Від таких роз’яснень якщо і легшало, то не набагато. Адже далеко не в кожного «культурного» закладу є спеціальний фонд та/або економія фонду оплати праці за загальним фондом. Питання ж про додаткове фінансування на виплату доплати за вислугу років, передбаченої постановою № 1026, вирішувалося кожного разу в індивідуальному порядку.

Ось і виходило, що на законодавчому рівні доплата за вислугу років указана як складова зарплати працівників окремих «культурних» закладів, але фактично її виплаті перешкоджала відсутність реального джерела фінансування.

І ось, як уже зазначалося, постановою, що коментується, внесені зміни в п. 3 постанови № 1026 саме стосовно джерела фінансування доплати за вислугу років.

Увага! З 01.01.2017 р. доплату за вислугу років працівникам окремих закладів культури, посади яких передбачені додатком до постанови № 1026, здійснюють у межах фонду оплати праці працівників, затвердженого на відповідний рік.

Виходить, що з 01.01.2017 р. доплата за вислугу років за рахунок фонду оплати праці повинна виплачуватися всім працівникам, що обіймають посади згідно з додатком до постанови № 1026 у державних і комунальних клубних закладах, парках культури та відпочинку, центрах (будинках) народної творчості, центрах культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрах.

Підкреслимо: постанова, що коментується, набрала чинності 22.03.2017 р., але застосовується з 01.01.2017 р., тож змінена норма п. 3 постанови № 1026 також застосовується з 01.01.2017 р. Отже, якщо кошти на виплату доплати за вислугу років, передбаченої постановою № 1026, не закладені у фонді оплати праці відповідного закладу культури на 2017 рік або передбачені не в повному обсязі, тепер у таких закладів з’явилися нормативні аргументи для звернення до головних розпорядників з проханням профінансувати або дофінансувати виплату доплати за вислугу років, передбаченої постановою № 1026. Проте, з урахуванням сьогоднішніх реалій, особливої надії на те, що таким закладам додатково виділять кошти на виплату доплати за вислугу років, немає. Тому шанс отримати таку доплату буде тільки в тому випадку, якщо на її виплату вистачить існуючого фонду оплати праці.

Наостанок нагадаємо про важливий момент, який випливає з абз. 3 п. 3 Порядку № 1026: доплата за вислугу років належить працівникам, які обіймають посади згідно з додатком до постанови № 1026 і які оформлені на цих посадах у відповідних закладах культури за основним місцем роботи. А ось якщо в таких закладах культури зазначені працівники оформлені як сумісники, то права на доплату за вислугу років у них немає.

Людмила БЕЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі