Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Донараховано індексацію за минулі періоди: як оподатковувати

Податковий агент зобов’язаний утримати ПДФО та військовий збір із сум доходів у вигляді індексації зарплати в тому податковому періоді, у якому відбувається таке нарахування (виплата).

У свою чергу, суми індексації зарплати, зокрема за попередні періоди, відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ у тому кварталі, у якому проводиться таке нарахування (виплата).

Щодо ЄСВ, то якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої зарплати включаються до зарплати місяця, у якому були здійснені такі донарахування.

Таке роз’яснення надала ДФСУ у листі від 10.05.2017 р. № 7955/5/99-99-13-01-01-16.

Розрахунковий період для обчислення відпускних залежить від дати початку відпустки

Середню зарплату для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки обчислюють виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки чи виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював менш ніж рік, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Тож розрахунковий період для обчислення середньої зарплати за час відпусток, які надаються працівникові, залежить не від місяця видання наказу й кількості цих наказів, а від того, в якому саме календарному місяці згідно з наказом працівникові надається відпустка.

Відповідний висновок наведено в листі Мінсоцполітики від 19.06.2017 р. № 1692/0/101-17.

Розрахунок відпускних педпрацівникам ПТНЗ

Обчислення середньої зарплати педагогічним працівникам для визначення розміру коштів на оплату періоду їх відпустки слід проводити з урахуванням абз. 1 п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, шляхом коригування виплат, які враховуються при обчисленні середньої зарплати, на коефіцієнт підвищення окладу, який розраховується діленням окладу, установленого педпрацівнику після підвищення на 2 тарифні розряди, на оклад, який був у педпрацівника до такого підвищення.

Для викладачів ПТНЗ, які мають навантаження і з предметів згідно з Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти, затвердженим постановою КМУ від 23.11.2011 р. № 1392, і одночасно із спеціальних предметів, а оплата їх праці здійснюється частково за кошти освітньої субвенції, частково — за кошти місцевих бюджетів і за різними посадовими окладами (ставками зарплати), середня зарплата для визначення розміру коштів на оплату періоду їх відпустки обчислюється окремо:

— за години з предметів за стандартом базової і повної загальної середньої освіти з урахуванням коефіцієнта підвищення окладу на 2 тарифні розряди та виплачується за рахунок коштів освітньої субвенції;

— за години із спеціальних предметів з урахуванням коефіцієнта підвищення розміру окладу (ставки зарплати) з 01.01.2017 р. (у зв’язку зі зміною розміру 1-го тарифного розряду) та оплачується за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Таке роз’яснення надало Мінсоцполітики у листі від 20.06.2017 р. № 1710/0/101-17.

З 01.01.2018 р. заклади охорони здоров’я зобов’язані звітувати за зібрані благодійні внески

МОЗ наказом «Про здійснення заходів з контролю за надходженням і використанням благодійних пожертв у закладах охорони здоров’я» від 25.07.2017 р. № 848 з метою забезпечення прозорого та підзвітного надходження і використання закладами охорони здоров’я благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб зобов’язало заклади охорони здоров’я від 01.01.2018 р. звітувати за зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб.

Зазначимо, що на сьогодні майже у кожному закладі охорони здоров’я працює благодійний фонд, а 7 з 10 пацієнтів платять до нього внески. Обсяги благодійних пожертв — сотні мільйонів гривень, однак до цього часу звітність цих фондів про зібрані кошти часто була недоступною чи непрозорою.

Отже, наказом установлено, що розміщення інформації про надходження і використання благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб слід здійснювати за формою, наведеною у додатку до наказу № 848:

1) щокварталу не пізніше десятого числа місяця, наступного за звітним кварталом;

2) на території закладу охорони здоров’я у загальнодоступному місці, а також на офіційному веб-сайті закладу охорони здоров’я та/або офіційних веб-сайтах МОЗ АР Крим, структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі