Теми статей
Обрати теми

Викладач → методист: чи зберігається кваліфкатегорія?

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Викладачу професійно-технічного навчального закладу (ПТНЗ) у березні 2015 року за результатами атестації була присвоєна перша кваліфікаційна категорія. З 1 вересня 2015 року він перейшов на посаду методиста у цьому ж навчальному закладі. Чи зберігається за працівником наявна кваліфкатегорія і якщо так, то протягом якого строку?

Згідно з п. 4 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон про освіту) педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання. Атестація педагогічних працівників здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення).

Так, відповідно до п. 1.7 цього документа атестація педпрацівників може бути черговою або позачерговою. Чергова атестація здійснюється один раз на п’ять років. Вона проводиться атестаційними комісіями у такі строки: комісіями I рівня (у ПТНЗ) — до 1 квітня, II рівня — до 10 квітня, III рівня — до 25 квітня (п. 3.8 Типового положення).

У свою чергу, абз. 1 п. 3.27 Типового положення передбачено, що за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому ж закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації. Також кваліфікаційні категорії, присвоєні попередньою атестацією, зберігаються за педпрацівниками, які переходять на посади методистів, вихователів-методистів. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після переходу на посаду методиста або вихователя-методиста (абз. 2 п. 3.27 Типового положення).

Отже, з огляду на зазначене, якщо методист протягом двох років (2016 — 2017 рр.) не пройде атестацію вже за новою посадою, кваліфікаційна категорія (спеціаліст першої категорії), присвоєна йому в березні 2015 року, втратить чинність у березні 2017 року.

І тут цілком закономірно може виникнути запитання: чому наявна кваліфкатегорія не діє до вересня 2017 року, адже працівник перейшов на посаду методиста саме у вересні 2015 року? Пояснимо. Тому що, ураховуючи вимоги пп. 3.8 та 3.27 Типового положення, до строків проведення атестації працівник у ситуації, що розглядається, повинен пройти атестацію не пізніше 01.04.2017 р., оскільки наступна чергова атестація в навчальному закладі відбудеться вже навесні 2018 року, а це перевищує дворічний обмежувальний термін, установлений абз. 2 п. 3.27 Типового положення.

При цьому якби, наприклад, працівник взагалі не переводився, а продовжував працювати на посаді викладача, чергову атестацію на підтвердження присвоєної кваліфкатегорії він мав би пройти у березні 2020 року (п. 1.7 Типового положення).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі