Теми статей
Обрати теми

Доплата «за шкідливість» кухарю ЗНЗ: чи платити під час літніх канікул

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи потрібно виплачувати кухарю загальноосвітнього навчального закладу доплату за несприятливі умови праці, якщо навчальний заклад не забезпечує харчуванням дітей під час літніх канікул?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що оплата праці працівників навчальних закладів здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

При визначенні умов оплати за роботу з важкими та шкідливими умовами праці, у тому числі працівників кухні навчальних закладів, слід керуватися п. 33 цієї Інструкції. Згідно із зазначеною нормою, керівники закладів освіти за погодженням з профспілковими комітетами можуть установлювати доплати працівникам, що зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, у розмірі до 12 % тарифної ставки (посадового окладу) і до 24 % тарифної ставки (посадового окладу) на роботах з особливо важкими та шкідливими умовами праці в порядку і на підставі переліку робіт, передбачених у додатку № 9 до Інструкції № 102.

Так, згідно з п. 1.152 цього додатка роботи біля гарячих плит, електрожарових шаф, кондитерських і паро-масляних печей та інших апаратів для смаження та випікання віднесено до видів робіт з важкими і шкідливими умовами праці, на яких установлюються доплати у розмірі до 12 %. Зазначені доплати за несприятливі умови праці встановлюються за результатами атестації робочих місць відповідно до Положення про порядок установлення доплат за несприятливі умови праці, викладеного в зазначеному вище додатку.

При цьому слід зазначити, що право на встановлення доплати «за шкідливість» виникає у працівника не за посадою, яку він обіймає, а за виконання відповідних видів робіт, які в додатку 9 до Інструкції № 102 визнано важкими та шкідливими умовами праці. Про це, зокрема, зазначили фахівці ЦК Профспілки працівників освіти та науки у листі від 16.04.2010 р. № 02-5/169.

Конкретні розміри доплат та тривалість їх виплати працівникам, які виконують такі види робіт, установлюються наказом по закладу.

Крім того, відповідно до листа Мінпраці від 24.12.2007 р. № 939/13/84-07 доплати за умови праці встановлюються згідно з Типовим положенням про оцінку умов праці на робочих місцях і порядку застосування галузевих переліків робіт, на яких можуть встановлюватися доплати робітником за умови праці, затвердженим постановою Державного комітету з праці та соціальних питань СРСР і Секретаріату Всесоюзної Центральної Ради професійних союзів від 03.10.86 р. № 387/22-78, чинність якого триває відповідно до постанови ВРУ від 12.09.91 р. № 1545-XII, і проводяться на робочих місцях, на яких виконуються роботи, передбачені галузевими переліками робіт з важкими і шкідливими (особливо важкими та особливо шкідливими) умовами праці у відсотках до тарифної ставки (окладу) лише за неможливості усунення шкідливих виробничих чинників організаційними або інженерно-технічними заходами.

Згідно з п. 1.7 цього Типового положення доплати встановлюються на конкретне робоче місце та нараховуються працівникам тільки за час фактичної зайнятості на цьому місці. Тобто доплата «за шкідливість» установлюється за фактичний час роботи працівників на робочому місці зі шкідливими умовами праці. При цьому робочим часом вважається час, протягом якого працівник виконує свої трудові обов’язки відповідно до розпорядку, графіка роботи або умов трудового договору, контракту.

Отже, ураховуючи зазначене, резюмуємо: якщо кухар фактично не працює у шкідливих умовах праці (не виконує свої трудові обов’язки), наприклад, перебуває у щорічній відпустці або тимчасово переведений на іншу роботу (без шкідливих умов праці), то підстав для виплати йому доплати «за шкідливість» немає.

У свою чергу, якщо під час літніх канікул він продовжує виконувати свої трудові обов’язки на робочих місцях зі шкідливими умовами праці, то вищезазначена доплата нараховується йому на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі