Теми статей
Обрати теми

Про нарахування середньої зарплати виходячи з тарифної ставки відповідно до Порядку № 100 для працівника з підвищеним посадовим окладом

Міністерство соціальної політики України
Лист від 17.05.2017 р. № 1440/0/101-17

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист стосовно застосування абзацу третього пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), і повідомляє.

Відповідно до абзацу третього пункту 4 Порядку у разі коли нарахування проводяться виходячи із середньої заробітної плати, працівник не мав заробітку не з вини працівника, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Умови і розміри оплати праці працівників закладів охорони здоров’я врегульовані наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — наказ № 308/519).

Так, зокрема, вказаним наказом передбачено встановлення підвищених посадових окладів (тарифних ставок) працівникам, наприклад, у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці (пункт 2.4.5 наказу № 308/519), яке не вимагає проведення атестації робочих місць за умовами праці, та інші підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників, передбачені цим наказом.

Означене підвищення посадових окладів є елементом формування нового посадового окладу (тарифної ставки) з підвищенням, розмір якого встановлюється працівнику в штатному розписі, і на який нараховуються інші додаткові виплати: доплати, надбавки тощо.

Враховуючи вказане, при застосуванні положень пункту 4 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати необхідно застосовувати підвищений посадовий оклад (тарифну ставку) працівника, які встановлені йому в штатному розписі на момент проведення відповідних нарахувань.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

При розрахунку відпускних відсутній заробіток: застосовуємо підвищений оклад

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики відповіли на таке запитання:

«Як розрахувати відпускні працівникам, які мають право на підвищення посадових окладів, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку не з вини працівника? Який показник використовувати при розрахунку «середньої»: схемний оклад чи схемний оклад з урахуванням підвищень?».

Але перш ніж перейти до відповіді Міністерства, пояснимо, у чому полягає суть цього питання.

Розрахунок сум відпускних здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Так, згідно з п. 2 цього Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виходу у відпустку. Якщо протягом розрахункового періоду (12 календарних місяців) працівник не мав заробітку не зі своєї вини, то відповідно до абз. 3 п. 4 Порядку № 100 середня заробітна плата розраховується виходячи з установлених за його посадою у штатному розписі на момент проведення розрахунку тарифної ставки чи посадового (місячного) окладу (без урахування доплат, надбавок, премій тощо) (див. лист Мінсоцполітики від 08.04.2016 р. № 383/13/84-16)*.

* Зазначений лист та коментар до нього було розміщено у газеті «Оплата праці», 2017, № 10, с. 16.

Проте деякі категорії працівників-бюджетників, зокрема медичні та педагогічні працівники, мають певні галузеві тонкощі у встановленні посадових окладів. Адже для таких категорій працівників посадовий оклад формується з урахуванням підвищень.

Так, наприклад, лікар має право на підвищення посадового окладу за оперативне втручання і у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці (пп. 2.4.2, 2.4.5 та додатки 3 — 5 до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінсоцполітики та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, далі — Умови 308/519). Зазначені підвищення є елементом формування нового посадового окладу, який зазначається у графі 12 тарифікаційного списку (додаток 1 до Умов № 308/519). Саме цей оклад (тобто з урахуванням підвищень) затверджується у штатному розписі закладу охорони здоров’я у графі «Посадовий оклад (грн.)» відповідно до вимог постанови КМУ «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» від 28.02.2002 р. № 228 (ср. ).

У свою чергу учитель має право, зокрема, на підвищення посадового окладу за статус закладу, в якому працює (п.п. «б» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102). А згідно з п. 34 зазначеної Інструкції у випадках, коли працівникам закладів освіти передбачено підвищення ставок (посадових окладів), то з урахуванням підвищень утворюються нові ставки (посадові оклади). Таким чином, із зазначеного цілком логічно виникає запитання: чи враховувати при розрахунку середньої зарплати працівнику, який не мав у розрахунковому періоді заробітку не зі своєї вини, суму підвищення посадового окладу?

Мінсоцполітики відповіло ствердно: застосовуючи положення п. 4 Порядку № 100, при розрахунку середнього заробітку слід відштовхуватись від посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням підвищень.

Зазначимо, що найпоширенішою ситуацією, коли потрібно застосовувати норми абз. 3 п. 4 Порядку № 100, є вихід працівниці (працівника) з відпустки для догляду за дитиною до трьох (шести) років на роботу і моментальний вихід (або практично моментальний — у цьому ж місяці) у будь-яку з оплачуваних відпусток. І якщо у цьому випадку працівник має право на підвищення посадового окладу, то для розрахунку відпускних слід скористатися вищезазначеними роз’ясненнями фахівців Мінсоцполітики та здійснити розрахунок «середньої» виходячи з установленого на момент виходу у відпустку посадового окладу з урахуванням наявних підвищень.

Розглянемо приклад.

Приклад. Учитель гімназії відразу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку йде в щорічну відпустку тривалістю 24 календарних днів. Щорічна відпустка надана працівниці з 07.08.2017 р. Розмір її місячного окладу дорівнює 3632,00 грн. (13-й тарифний розряд). Крім того, вона має право на підвищення посадового окладу на 10 % (за роботу у гімназії). Розрахунковий період: серпень 2016 року — липень 2017 року.

Оскільки у розрахунковому періоді (серпень 2016 року — липень 2017 року) працівниця не мала заробітку не зі своєї вини (у зв’язку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до 3 років), розрахунок середньої зарплати здійснюємо на підставі абз. 3 п. 4 Порядку № 100, тобто виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищення.

Визначимо розмір окладу з урахуванням підвищення:

3632 + 3632 x 10 % = 3995,20 (грн.).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

(3995,20 x 12) : (365 - 11) = 135,43 (грн.),

де 365 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

11 — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;

12 — кількість місяців за рік.

Сума відпускних становить:

135,43 х 24 = 3250,32 (грн.).

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі