Теми статей
Обрати теми

Розпорядник передає бюджетні кошти одержувачу: як показати в обліку

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Селищна рада є головним розпорядником бюджетних коштів місцевого бюджету. У листопаді 2017 року ми перерахували кошти комунальному підприємству за КЕКВ 3210. Для нас це підприємство є отримувачем бюджетних коштів. Як ми повинні правильно відобразити такі операції в бухгалтерському обліку?

Перш за все варто нагадати, що перелік та повноваження головних розпорядників бюджетних коштів визначені в ст. 22 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ). Зокрема, головний розпорядник бюджетних коштів отримує бюджетні призначення шляхом їх затвердження в законі про Державний бюджет України (рішенні про місцевий бюджет); приймає рішення щодо делегування повноважень на виконання бюджетної програми розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та/або одержувачами бюджетних коштів, розподіляє та доводить до них у встановленому порядку обсяги бюджетних асигнувань.

Крім того, розпорядник бюджетних коштів може уповноважити одержувача на виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, та надати йому кошти бюджету (на безповоротній чи поворотній основі) в межах відповідних бюджетних асигнувань. У свою чергу, одержувач таких коштів використовує їх на підставі плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі цього розпорядника бюджетних коштів.

З цією метою головні розпорядники бюджетних коштів визначають мережу розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів з урахуванням вимог щодо формування єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів і одержувачів бюджетних коштів та даних такого реєстру. Додамо, що загальна процедура з формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів визначена в Порядку формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, затвердженому наказом Мінфіну від 22.12.2011 р. № 1691.

Головний розпорядник при формуванні своєї мережі планує, на які видатки будуть використані такі кошти одержувачем з урахуванням вимог Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (ср. ). Залежно від напряму використання коштів планування здійснюють за поточними чи капітальними видатками та відповідними КЕКВ.

Так, видатки одержувачів бюджетних коштів здійснюють за такими КЕКВ:

поточні видатки:

2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм»;

2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку»;

2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)»;

капітальні видатки:

3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Саме за цими кодами розпорядник бюджетних коштів планує у своєму кошторисі бюджетні асигнування для одержувачів. У свою чергу, одержувач використовує бюджетні кошти на підставі плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі відповідного розпорядника бюджетних коштів.

Виходячи з цього, планування напрямків використання коштів для головного розпорядника повинно повністю співпадати з метою використання таких коштів одержувачами. Отже, ґрунтуючись на такому підході, як головним розпорядникам бюджетних коштів, так і їх одержувачам слід формувати свою облікову політику, адже це врешті-решт забезпечить єдиний підхід до складання бюджетної та фінансової звітності.

Розглянемо приклад.

Приклад. Головний розпорядник бюджетних коштів місцевого бюджету (селищна рада) в грудні 2017 року перерахував кошти комунальному підприємству на поточні видатки за КЕКВ 2610 в сумі 250 тис. грн. та на капітальні видатки за КЕКВ 3210 в сумі 830 тис. грн. Для головного розпорядника комунальне підприємство є одержувачем бюджетних коштів.

Такі кошти надійшли на особовий рахунок головного розпорядника коштів місцевого бюджету для їх спрямування розпорядникам нижчого рівня та одержувачам за затвердженими бюджетними призначеннями.

У бухгалтерському обліку головного розпорядника бюджетних коштів (селищної ради) такі операції відображають так:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Надійшли кошти на особовий рахунок головного розпорядника коштів місцевого бюджету (селищної ради) для перерахування одержувачу:

— на поточні видатки

2314

7011

250000

— на капітальні видатки

2314

5411

830000

2

Перераховано кошти одержувачу бюджетних коштів:

— на поточні видатки

7011

2314

250000

— на капітальні видатки

5411

2314

830000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі