Теми статей
Обрати теми

Нарахування батьківської плати у ДНЗ

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Просимо роз’яснити питання щодо нарахування батьківської плати за харчування в ДНЗ за таких умов: 1) із загального фонду за КТКВК 070101 «Дошкільні заклади освіти» перераховано за КЕКВ 2230 на продукти харчування 1000 грн.; 2) використано на харчування дітей 1000 грн.; 3) розмір батьківської плати за харчування дітей в ДНЗ згідно з рішенням сільської ради встановлено на рівні 40 %, що в цьому випадку становить 400 грн.; 4) отримані від батьків за харчування дітей 400 грн. ми зараховуємо як плату за надання платних послуг за спеціальним фондом бюджету; 5) перераховуємо за продукти харчування 400 грн. із спеціального фонду бюджету за КТКВК 070101, за КЕКВ 2230; 6) із надходжень спеціального фонду на харчування дітей використано 400 грн. Як розрахувати батьківську плату виходячи з того, що на продукти харчування зі спецфонду використано 400 грн.? Знову в розмірі 40 %? Чи нарахування батьківської плати проводиться тільки виходячи із вартості продуктів харчування, придбаних за рахунок коштів загального фонду? (Волинська обл.)

Питання, пов’язані зі справлянням плати з батьків за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, насамперед регламентуються ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628), постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 та Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667 (далі — Порядок № 667).

Так, згідно із п. 5 ст. 35 Закону № 2628 батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у розмірах, визначених органами місцевого самоврядування або відповідними органами управління.

Порядок встановлення плати за харчування дитини у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі визначається Кабміном (п. 6 ст. 35 Закону № 2628).

Згідно із п. 2.2 Порядку № 667 розмір плати за поданням дошкільного навчального закладу встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування або підприємства, організації та установи, які перебувають у державній (комунальній) власності і мають у своєму підпорядкуванні дошкільні навчальні заклади, один раз на рік з урахуванням матеріального стану сім’ї та режиму роботи закладу.

Як видно із запитання, сільська рада вирішила, що батьки мають оплачувати 40 % вартості харчування.

Слід зазначити, що відповідно до п. 18 Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796, у складі платних послуг передбачено платне забезпечення харчуванням дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах з частковою оплатою відповідно до законодавства.

Така плата згідно зі ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ і зараховується до доходів спеціального фонду кошторису.

Як зазначено у п. 17 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228), обсяги надходжень до спеціального фонду проекту кошторису визначаються на підставі розрахунків, які складаються за кожним джерелом доходів та/або фінансування бюджету чи повернення кредитів до бюджету, що плануються на наступний рік.

За основу цих розрахунків, зокрема, береться обсяг надання тих чи інших платних послуг, а також інші розрахункові показники та розмір плати в розрахунку на одиницю показника, який повинен встановлюватися відповідно до законодавства.

На підставі зазначених показників визначається сума надходжень на наступний рік за кожним джерелом з урахуванням конкретних умов роботи установи. Під час формування показників, на підставі яких визначаються надходження планового періоду, обов’язково враховується рівень їх фактичного виконання за останній звітний рік, а також очікуваного виконання за період, що передує плановому. Показники повинні наводитися в обсязі, зазначеному в розрахунку, і повністю відповідати показникам бухгалтерської звітності за відповідні періоди.

Розподіл видатків спеціального фонду проекту кошторису проводиться виключно в межах і за рахунок відповідних надходжень, запланованих на цю мету в зазначеному фонді.

Як було визначено раніше, батьки оплачують лише частину вартості харчування, інша ж частина оплачується за рахунок коштів загального фонду кошторису.

Відповідно до п. 20 Порядку № 228 під час визначення обсягів видатків та/або надання кредитів з бюджету розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи виходячи з її основних виробничих показників і контингентів, які встановлюються для установ (кількість класів, учнів у школах, ліжок у лікарнях, дітей у дошкільних закладах тощо), обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності, необхідності погашення дебіторської і кредиторської заборгованостей та реалізації окремих програм і намічених заходів щодо скорочення витрат у плановому періоді.

Тобто, як бачимо, харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється з двох джерел, а саме: із загального фонду кошторису та спеціального фонду кошторису (плата батьків). Пропорційність використання коштів з цих фондів чітко регламентована і повинна правильно та об’єктивно плануватись.

Зауважимо: витрачання коштів із загального та спеціального фондів на харчування дітей без дотримання пропорційності, визначеної законодавством, є не лише неефективним використанням бюджетних коштів, а й необґрунтованим та незаконним їх використанням.

Також не слід забувати про норми харчування, відповідно до яких проводиться розрахунок.

Норми харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затверджені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 р. № 1591.

Ці норми визначені у грамах на день, тож для обчислення вартості денної норми харчування однієї дитини її слід розрахувати в грошовому вираженні. Для цього денну норму продуктів харчування в грамах, установлену для одного вихованця (з урахуванням його віку та кратності харчування), необхідно помножити на середні ціни, що діяли в цій конкретній місцевості на час складання кошторису.

На підставі таких розрахунків встановлюють розмір вартості харчування дітей у ДНЗ. Визначається така плата один раз на рік з урахуванням можливостей місцевого бюджету щодо встановлення цієї вартості.

Тобто вартість харчування дитини у ДНЗ на день є постійною величиною на рік. Для нарахування плати батьків ця вартість помножується на кількість днів відвідувань дитини у певному місяці і розраховується процент вартості, яку мають оплатити батьки (у нашому випадку — 40 %).

Наведемо приклад.

Приклад. Встановлено, що вартість харчування дітей у групах дошкільного віку становить 27,90 грн. на день. Дитина відвідувала дитячий садок у січні 2017 року 21 день. У такому разі загальна вартість харчування дитини становитиме 585,90 грн. (21 день х 27,90 грн.), а плата батьків за січень 2017 року дорівнюватиме 234,36 грн. (585,90 грн. х 40 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі