Теми статей
Обрати теми

Доплата за класне керівництво вчителю ЗНЗ: чи можлива зміна розміру протягом року

Світлана МЕРЕНКОВА, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Вчителю загальноосвітнього навчального закладу (ЗНЗ) під час тарифікації на початку навчального року встановлено доплату за класне керівництво у розмірі 12,5 % тарифної ставки (кількість учнів на 01.09.2016 р. — 11 чоловік). Впродовж наступних місяців навчання кількість учнів у класі зросла до 16 чоловік. У зв’язку з цим виникає питання: чи можливо підвищити зазначеному працівнику розмір доплати за класне керівництво у зв’язку зі збільшенням кількості учнів з другого семестру навчального року? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що у своїй діяльності класні керівники ЗНЗ керуються Положенням про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міносвіти від 06.09.2000 р № 434.

Згідно з пп. 1.2 та 2.1 цього Положення обов’язки класного керівника покладають на педагогічного працівника навчального закладу, який має педагогічну освіту, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров’я якого дозволяє виконувати ці обов’язки.

Важливо! Класний керівник — це не посада. Він призначається керівником ЗНЗ з числа педагогічних працівників, що працюють у цьому закладі.

У своїй роботі класний керівник виконує обов’язки стосовно формування наукового світогляду учнів, створення умов для організації змістовного дозвілля, у тому числі організації та проведення відвідування музеїв, театрів, виставок, екскурсій, проведення роботи з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів, інтересів, задатків тощо. Тому, враховуючи додаткове навантаження на таких працівників, яке зумовлене зростанням потреб та вимог навчально-виховного процесу, класним керівникам встановлюється додаткова оплата за виконання вищезазначених обов’язків.

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, згідно з п. 36 цієї Інструкції вчителям, викладачам, старшим викладачам, майстрам виробничого навчання та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів провадиться додаткова оплата за класне керівництво у наступних розмірах:

— у I — IV класах — у розмірі 20 % ставки заробітної плати;

— у V — XI (XII) класах — у розмірі 25 % ставки заробітної плати (посадового окладу).

Якщо в класі (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів та найменувань кількість учнів менше 12 осіб, то доплата за класне керівництво встановлюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат.

Отже, у цьому випадку розмір доплати за класне керівництво становить 10 % чи 12,5 %.

Увага! Доплата за класне керівництво не залежить від обсягу навчального навантаження вчителя.

Пояснюється це тим, що ні Інструкцією № 102, ні будь-яким іншим нормативним документом, який би врегульовував оплатні питання педпрацівників, не встановлено залежність розміру вищезазначеної доплати від обсягу педнавантаження. Тому її встановлюють відповідно до тарифної ставки (посадового окладу) педагогічного працівника. У свою чергу, якщо педагогічний працівник має право на підвищення посадового окладу (тарифної ставки), розмір доплати за класне керівництво розраховують виходячи з окладу з підвищеннями (п. 34 Інструкції № 102).

Згідно з п. 38 Інструкції № 102 перерахунок розміру доплат за класне керівництво у зв’язку зі зміною кількості учнів протягом навчального року не провадиться (крім випадків, коли тарифікація педагогічних працівників складається на початок першого та другого півріччя). Зауважимо, що обсяг навчального навантаження на початок першого та другого півріччя визначають тільки для вчителів вечірніх (змінних) середніх загальноосвітніх шкіл (класів) з очно-заочною формою навчання, заочних шкіл, а також вчителів, що навчають дітей, які перебувають на тривалому лікуванні у лікарнях (п. 63 Інструкції № 102). У випадку ж, що розглядається, мова йде про вчителя ЗНЗ.

Таким чином, у разі збільшення чи зменшення кількості учнів у класі вчителю ЗНЗ необхідно здійснювати доплату за класне керівництво в тому розмірі, який встановленний йому при тарифікації на початок навчального року (станом на 01.09.2016 р.). А це означає, що протягом навчального року розмір цієї доплати не переглядається.

Теги доплати
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі