Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції за січень 2017 року — 101,1 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у січні 2017 року порівняно з груднем 2016 року становив 101,1 %.

Щорічну грошову винагороду керівникам навчальних закладів погоджує організація вищого рівня

Кабмін постановою від 08.02.2017 р. № 67 вніс зміни до п. 4 Порядку надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898.

Відповідно до цих змін відтепер щорічну грошову винагороду педпрацівникам видають на підставі наказу керівника навчального закладу чи методичної установи, а керівникам — за погодженням з організацією вищого рівня (було — за наказом вищестоящої організації).

Постанова № 67 набрала чинності 14.02.2017 р.

Зміни у застосуванні ЕЦП

Уряд прийняв рішення щодо удосконалення держрегулювання у сфері електронного цифрового підпису (ЕЦП) шляхом посилення організаційних заходів використання ЕЦП в органах держвлади, ОМС, на підприємствах, в установах та організаціях держвласності.

З метою створення умов для впровадження проектів електронного урядування та бізнесу прийнято постанову КМУ «Про внесення змін до Порядку застосування електронного цифрового підпису органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної форми власності» від 14.02.2017 р. № 75.

Ця постанова скасовує застаріле обмеження щодо застосування держустановами ЕЦП для вчинення правочинів на суму, що перевищує 1 млн грн., з одночасним посиленням оргзаходів використання ЕЦП в держустановах для запобігання компрометації особистого ключа підписувача та можливості вчинення шахрайських дій.

Середній заробіток депутатів

Мінфін у листі від 05.08.2016 р. № 31-08040-02-10/22829 розповів про джерела відшкодування середнього заробітку у разі здійснення депутатських повноважень у робочий час.

Так, ст. 119 КЗпП передбачено, що на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо згідно з чинним законодавством ці обов’язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку, що обчислюється у порядку, затвердженому постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено збереження середнього заробітку за депутатом на час виконання ним депутатських повноважень у робочий час за основним місцем роботи.

Враховуючи наведене, підстави для планування облрадою видатків на відшкодування середнього заробітку депутату, який виконує депутатські повноваження у робочий час, відсутні. Тобто відшкодування середнього заробітку та сплата нарахувань на заробітну плату здійснюються за основним місцем роботи.

Що стосується інших витрат на здійснення депутатської діяльності (відрядження, виготовлення посвідчень депутатів, навчання, телефонний зв’язок тощо), то їх відшкодування здійснюється у межах асигнувань, передбачених відповідній раді у місцевому бюджеті, і не залежить від того, працює депутат місцевої ради, є безробітним чи має будь-який інший статус.

Вказані витрати депутата місцевої ради мають бути документально підтверджені і обґрунтовані.

Код бюджету для коштів, повернутих у разі їх нецільового використання

Мінфін у листі від 02.02.2017 р. № 31-11210-14-10/2882 розповів про визначення коду класифікації доходів бюджету, за яким потрібно обліковувати бюджетні кошти, повернуті до бюджету у разі їх нецільового використання.

Так, Порядок повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету у разі їх нецільового використання затверджено постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1163.

Відповідно до п. 9 цього Порядку одержувач бюджетних коштів, у разі нецільового використання ним у поточному чи минулих роках бюджетних коштів, перераховує зазначену у вимозі до одержувача бюджетних коштів суму за рахунок власних (небюджетних) коштів у дохід загального фонду відповідного бюджету за кодом класифікації доходів «Інші надходження».

Відповідно до Класифікації доходів бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. № 11, «Інші надходження» обліковуються за кодом класифікації доходів бюджету «24060300».

Про компенсацію за невикористану відпустку

Мінсоцполітики у листі від 19.01.2017 р. № 132/0/101-17/284 розповіло про виплату компенсації за невикористані дні відпустки.

Так, відповідно до ст. 2 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), зарплати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом; забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст. 24 цього Закону.

Згідно з ч. 4 ст. 24 Закону за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої йому щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою ніж 24 календарних дні.

Тобто за бажанням працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, не менше ніж 24 календарних днів щорічних відпусток (основної та додаткових) за решту днів невикористаних щорічних відпусток за цей самий робочий рік може бути виплачено грошову компенсацію.

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи ( ст. 19 Закону), та додаткові відпустки у зв’язку з навчанням ( ст. 15 Закону) не належать до щорічних відпусток, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону, тому на них не поширюються наведені вище умови компенсації щорічних відпусток.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі