Теми статей
Обрати теми

Щодо доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, які мають виплачуватися понад розмір МЗП

Міністерство соціальної політики України
Лист від 15.02.2017 р. № 356/0/101-17/282

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист <...> та повідомляє.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 31 Закону (в редакції Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Частиною другою статті 31 Закону визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Отже, у випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів та прибирання туалетів, то вони мають виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 гривень).

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 31 Закону, мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.

Тобто, підвищення посадових окладів працівників за роботу в певних типах закладів, підрозділах та посадах, робота в яких дає право на підвищення посадових окладів на 15 відсотків у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці, включаються до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Підвищення за «шкідливість» входять у 3200, доплати за деззасоби та прибирання туалетів — «зверху» 3200

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики відповіли на запитання нашої редакції щодо того, враховувати або не враховувати підвищення посадового окладу та доплати за «шкідливість»працівників медзакладів при розрахунку доплати до мінімальної заробітної плати (далі — МЗП).

Але перш ніж перейти до відповіді Міністерства, пояснимо, у чому полягає суть цього питання.

Річ у тім, що згідно з абз. 3 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95 (далі — Закон про оплату праці), якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну (годинну) норму праці, нижче за законодавчо встановлений розмір МЗП (3200 грн.), роботодавець проводить доплату до рівня МЗП, що виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. При цьому при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат ( абз. 2 ст. 31 Закону про оплату праці).

Зауважимо, що на сьогодні жоден нормативно-правовий документ не передбачає встановлення доплати саме за «роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я». Натомість профільні документи містять інформацію щодо встановлення підвищень та доплат за «шкідливі» умови праці, а також доплат за прибирання туалетів та використання дезінфікуючих засобів.

Для працівників медзакладів таким документом є Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом МОЗ і Мінсоцполітики від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). У ньому два види компенсації за роботу у шкідливих та важких умовах праці — підвищення посадового окладу та доплата до нього — розділені за змістом та порядком встановлення.

Так, перший з них установлений п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 і передбачає, що посадові оклади (тарифні ставки) працівників певних закладів (зазначених у додатку 3 до цих Умов) у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці підвищуються на 25 та 15 %.

У свою чергу, працівникам медзакладів, зайнятим на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, за результатами атестації робочих місць установлюється доплата в розмірі до 12 % посадового окладу (п.п. 3.4.5 Умов № 308/519). Перелік робіт із шкідливими і важкими умовами праці, на яких установлюються вказані доплати, наведений у додатку 6 до Умов № 308/519.

Крім того, працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, установлюється доплата в розмірі 10 % посадового окладу (п.п. 3.4.7 Умов № 308/519). Атестацію для встановлення доплати за деззасоби проводити не потрібно. Про це, зокрема, зазначили фахівці МОЗ у листі від 27.03.2007 р. № 10.01.07/581.

Які з вищезазначених виплат (підвищення або доплати) з урахуванням норм Закону про оплату праці слід враховувати при розрахунку суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП, а які ні?

У своїй відповіді фахівці Мінсоцполітики зазначили: коли працівнику встановлені доплати за роботу у шкідливих умовах, які виплачуються за результатами атестації робочих місць, та доплати за використання деззасобів і прибирання туалетів, то вони повинні виплачуватись понад розмір МЗП, тобто «зверху» 3200 грн.

А ось підвищення посадового окладу за роботу в певних типах закладів та на посадах, робота в яких дає право на підвищення посадових окладів на 15 та 25 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці, включається до виплат, які враховуються при розрахунку суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП. За аналогією сюди можна віднести і підвищення посадового окладу працівникам, які постійно працюють у закладах, розташованих на території населеного пункту, що має статус гірського, відповідно до постанови КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах» від 11.08.95 р. № 648 (п.п. 7 п.п. 2.4.6 Умов № 308/519). Таке підвищення посадового окладу теж слід включати до заробітної плати за відпрацьований час при розрахунку доплати до МЗП.

Зауважимо, що подібну думку Мінсоцполітики висловило не вперше. Зокрема, у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 1-2, с. 23 фахівець працезарплатного відомства вже надавав аналогічні роз’яснення з цього питання. Але ми, як і обіцяли, дочекались офіційних роз’яснень Міністерства. І вони в черговий раз підтвердили, що підвищення за «шкідливість» включається до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру, а доплати за шкідливі умови праці та за використання деззасобів і прибирання туалетів виплачуються понад розмір МЗП.

Також хотілося б додати: незважаючи на те, що у нашому запитанні йшла мова про вплив вищезазначених виплат на доплату до МЗП для працівників медичних закладів, щодо інших працівників бюджетних закладів (установ освіти, спортивних закладів тощо) надане фахівцями Мінсоцполітики роз’яснення також застосовується.

Зокрема, для працівників установ освіти, які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, згідно з п.п. «ґ» п.п. 3 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 установлюється доплата у розмірі 10 % посадового (місячного) окладу. І вона нараховується «зверху» 3200 грн.

Також нараховуються «зверху» МЗП доплати робітникам, спеціалістам та службовцям установ освіти, які зайняті на роботах з важкими, шкідливими та особливо важкими та шкідливими умовами праці, у розмірі до 12 і до 24 % тарифної ставки згідно з п. 33 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102. Перелік таких робіт наведено в додатку 9 до цієї Інструкції.

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі