Теми статей
Обрати теми

Зміна істотних умов праці: зменшуємо тарифний розряд

Світлана КОНОВАЛ, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
У вересні 2016 року при прийомі на роботу до територіального центру соціального обслуговування завідувачу відділення соціальної допо- моги вдома був встановлений 14-й тарифний розряд (на обслуговуванні перебувало 520 осіб). 28.10.2016 р. у зв’язку зі змінами в структурі терцентру було прийняте рішення про створення ще одного відділення соціальної допомоги вдома з 03.01.2017 р. Як наслідок кількість осіб, які обслуговуються в обох відділеннях (у тому числі в існуючому), у січні 2017 року зменшилася до 360. У зв’язку з цим виникло запитання: за яким тарифним розрядом оплачувати працю завідувача відділення соціальної допомоги вдома у січні 2017 року, адже кількість осіб, що обслуговуються, скоротилася? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Умови та розміри оплати праці працівників установ соціального захисту, у тому числі і працівників територіального центру соціального обслуговування (далі — терцентр), визначаються відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

На підставі п.п. 2.2.4 зазначених Умов працівникам, що займають посаду завідувача відділення соціальної допомоги вдома, встановлюється 11 — 15-й тарифний розряд за ЄТС в залежності від кількості осіб, які обслуговуються:

— до 160 осіб — 11-й тарифний розряд;

— від 161 до 320 — 12-й тарифний розряд;

від 321 до 480 — 13-й тарифний розряд;

від 481 до 640 — 14-й тарифний розряд;

— понад 640 — 15-й тарифний розряд.

У випадку, що розглядається, працівнику, який був прийнятий на посаду завідувача відділення соціальної допомоги вдома, у вересні 2016 року встановлений 14-й тарифний розряд за ЄТС, адже кількість громадян, яких обслуговувало відділення, складала 520 осіб.

З 28.10.2016 р. прийняте рішення про зміну організаційної структури терцентру, у зв’язку з чим з 03.01.2017 р. змінилася кількість осіб, що обслуговуються відділенням соціальної допомоги. А саме — скоротилася до 360 чоловік. Тому досить доцільним є запитання: якщо завідувачу відділення соцдопомоги вдома після зміни структури терцентру та зменшення чисельності громадян, що обслуговуються, повинно бути змінено тарифний розряд з 14-го на 13-й, то як це зробити?

Відразу зазначимо, що у ситуації, яка розглядається, йдеться про зміну істотних умов праці і, як наслідок, про зменшення розміру заробітної плати. Роботодавець згідно зі ст. 32 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) в односторонньому порядку може змінити системи та розміри оплати праці, пільг, але тільки у зв’язку зі зміною в організації виробництва та праці. Власне, потрібні докази змін в організації виробництва та праці. Їх необхідно зафіксувати письмово, наприклад, у наказі (розпорядженні) про такі зміни.

Працівника про нові розміри оплати праці необхідно повідомити не пізніш як за 2 місяці. Наприклад, якщо ви плануєте знизити зарплату працівнику із січня 2017 року, то повідомити його про це потрібно було не пізніше 31.10.2016 р. (можна й раніше). Мінімальний двомісячний термін попередження встановлено законодавством для того, щоб працівник, якщо він не згоден працювати в нових умовах, мав змогу знайти собі іншу роботу.

Якщо ж колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, трудовий договір припиняється на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП з виплатою вихідної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку.

Зауважимо, що форма персонального повідомлення працівників про зміну істотних умов праці на законодавчому рівні не встановлена і розробляється роботодавцем самостійно. Вручати працівнику повідомлення про зміну істотних умов праці доцільно під підпис. Якщо працівник відмовляється отримувати письмове повідомлення або ставити підпис, вважаємо за необхідне скласти відповідний акт.

Протягом двох місяців з моменту повідомлення необхідно отримати від працівника письмову згоду або відмову працювати в нових умовах оплати. При цьому працівник до закінчення 2-місячного строку може змінити свою думку, що потрібно зафіксувати також письмово.

Таким чином, зниження зарплати як зміну істотних умов праці радимо оформлювати такими документами:

1) наказ (розпорядження) про зміни в організації виробництва та праці;

2) персональне повідомлення працівника про зниження зарплати;

3) акт про відмову розписатися в отриманні повідомлення — якщо працівник відмовляється розписатися в ознайомленні з повідомленням;

4) письмова згода або відмова працівника працювати в нових умовах оплати;

5) наказ про внесення зміни до штатного розпису;

6) змінений штатний розпис.

Отже, у ситуації, що розглядається, якщо усі вищезазначені вимоги виконані і завідувач відділення соціальної допомоги вдома терцентру надав згоду на роботу у нових умовах, то йому можна знизити тарифний розряд з 14-го на 13-й. Зауважимо: після цього усі належні працівнику надбавки та доплати (за наявності) слід нараховувати на посадовий оклад, встановлений за 13-м тарифним розрядом за ЄТС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі