Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо «вислужну» надбавку інструктору з лікувальної фізкультури

Анжела КУПЛІВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки і фінансової політики
До міської лікарні на посаду інструктора з лікувальної фізкультури приймається фахівець, який має стаж роботи на зазначеній посаді більше 10 років. Чи має цей працівник право на встановлення надбавки за вислугу років? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я затверджений постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418).

Згідно з п. 1 цього Порядку його дія поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Розмір надбавки за вислугу років залежить від стажу роботи (п. 2 Порядку № 1418):

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Періоди роботи, що включаються до стажу роботи, який дає право на встановлення «вислужної» надбавки, можна знайти у п. 4 Порядку № 1418. Зокрема, до «надбавочного» стажу включається час роботи у державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР і союзних республік СРСР на посадах, визначених у п. 3 Порядку № 1418. До таких посад належать:

— керівники закладів охорони здоров’я, їх заступники з числа лікарів;

— заступники головного лікаря з медсестринства;

— керівники структурних підрозділів з числа лікарів, провізорів і фармацевтів;

— головні медичні сестри;

— лікарі усіх спеціальностей;

професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, керівники фармацевтичних (аптечних) закладів, їх заступники;

фахівці з базовою вищою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою усіх спеціальностей та помічники ентомолога.

Отже, як бачимо, у вищенаведеному переліку зазначені як конкретні посади, так і професіональні групи (категорії), зокрема, фахівці з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою. Зауважимо, що такі фахівці призначаються на посади середнього медичного персоналу у закладах охорони здоров’я згідно з вимогами наказу МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 (далі — Перелік № 195).

Так, згідно із цим Переліком посаду інструктора з лікувальної фізкультури може обіймати фахівець з фізкультурною освітою після закінчення середнього спеціального навчального закладу чи вищого навчального закладу зі строком навчання 4 та більше років.

Але тут слід зауважити, що Класифікатором професій (ДК 003:2010) і Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78. Охорона здоров’я), затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, не передбачено посади інструктора з лікувальної фізкультури. Замість цього зазначені нормативні документи містять посаду «сестра медична з лікувальної фізкультури». Тому у штатному розписі медичного закладу має бути саме ця посада, а не посада інструктора з лікувальної фізкультури.

Отже, у ситуації, що розглядається, для того, щоб працівник здобув право на отримання «вислужної» надбавки, потрібно його прийняти на посаду сестри медичної з лікувальної фізкультури. При цьому період його роботи на посаді інструктора з лікувальної фізкультури зараховується до «надбавочного» стажу згідно з Переліком № 195.

Теги надбавки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі