Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Підвищений мінімальний розмір аліментів на дитину

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17.05.2017 р. № 2037-VIII внесені зміни, зокрема, в Сімейний і Цивільний кодекси України.

Змінами передбачено, що:

мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути менший 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (було — не менше 30 %);

— індексації підлягає розмір аліментів, визначений у твердій грошовій сумі за домовленістю між батьками.

Закон набув чинності 08.07.2017 р.

Кваліфікаційні характеристики окремих посад медпрацівників оновлені

У Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників «Випуск 78 «Охорона здоров’я» оновлені окремі посади у сфері охорони здоров’я. Стосується це таких посад: головної медичної сестри; заступника головного лікаря з медсестринства; гігієніста зубного; сестри медичної — координатора.

Зміни затверджені наказом МОЗ від 02.03.2017 р. № 198 і пов’язані з уведенням в Україні підготовки спеціалістів за спеціальністю «Медсестринство» й освітнім ступенем «магістр».

Про прийняття учня на виробничу практику ДФС не повідомляють

Підприємства (установи, організації) незалежно від форми власності надають учням ПТНЗ робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження виробничого навчання або виробничої практики відповідно до укладених з ПТНЗ договорів про навчально-виробничу практику.

Учні ПТНЗ на час виробничого навчання і практики до складу (списку) і штатного розпису працівників підприємства не включаються. Це передбачає Порядок надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затверджений постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992.

За виконані роботи учням під час виробничого навчання або практики належить оплата відповідно до укладених із ПТНЗ договорів про навчально-виробничу практику за фактично виконаний ними обсяг робіт.

Нараховані учням кошти перераховуються на розрахунковий рахунок ПТНЗ з метою виплати їм 50 % зарплати за проходження виробничого навчання і практики. Інші 50 % зарплати, нарахованої за час виробничого навчання і практики учням ПТНЗ, використовуються навчальним закладом для здійснення його статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази, на соціальний захист учнів, проведення культурно-масової і фізкультурно-спортивної роботи.

Таким чином, трудові відносини з учнями ПТНЗ під час виробничого навчання або практики не виникають, оформлення трудових договорів не здійснюється, повідомлення ДФС не потрібно.

Про це повідомило Держпраці в листі від 19.05.2017 р. № 5783/4.1/4.1-ДП-17.

Оновлений порядок інформування про порушення застосування ПСП

Мінфін наказом від 19.05.2017 р. № 514 затвердив новий Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу. Його дія охоплює роботодавців, працівники яких допустили порушення застосування ПСП.

Також затверджена нова форма Повідомлення про наявність порушень застосування ПСП, позбавлення платника податку або відновлення його права на ПСП.

Контролюючий орган, що здійснює аналіз показників податкової звітності, повідомляє роботодавцеві про наявність виявлених на підставі даних податкової звітності або документальної перевірки порушень платником податку — працівником такого роботодавця застосування ПСП, про позбавлення платника податку або відновлення його права на ПСП відповідно до норм п.п. 169.2.1 і 169.2.4 ПКУ.

Структурний підрозділ ДФС у Повідомленні про порушення вказує про відновлення права працівника на ПСП платника ПДФО, яка починає застосовуватися з податкового місяця, наступного за місяцем, у якому сума недоплати ПДФО і штраф у розмірі 100 % суми недоплати повністю погашені платником податку на підставі включення таких сум у його річну податкову декларацію в разі, якщо така сума не була утримана податковим агентом за рахунок доходу платника податку.

Наказ № 514 набув чинності 30.06.2017 р.

Затверджена нова форма статзвіту з праці № 1-ПВ

Починаючи зі звітного періоду за 2017 рік форма державного статистичного спостереження № 1-ПВ (умови праці) (раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці» подаватиметься за формою, затвердженою наказом Держстату від 26.06.2017 р. № 150.

Її формують юрособи і їх відособлені підрозділи згідно з переліком, визначеним органами державної статистики.

Водночас утратить чинність наказ Держстату від 12.06.2015 р. № 149.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі