Теми статей
Обрати теми

Оплата поштових послуг

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Працівник установи за власні кошти відправив поштою листи, вага яких перевищує норму. У зв’язку з цим на конвертах працівник Укрпошти наклеїв марки. Нашому працівнику були видані чеки, в яких зазначено розмір оплати за вагу листів (18,80 грн.) і за марки. Казначейство наполягає на тому, що такі витрати слід відшкодовувати працівнику за КЕКВ 2210, як за марки. Ми ж вважаємо, що оплата повинна здійснюватися за КЕКВ 2240, оскільки це оплата поштових послуг, а марки ми не отримували і не оприбутковували. Хто має рацію?

Для відповіді на це запитання слід звернутися до Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.08.2009 р. № 270 (далі — Правила № 270).

Так, п. 2 цих Правил визначено, що номінал поштової марки — це вартість послуги поштового зв’язку, що зазначається на поштовій марці арабськими цифрами або латинськими літерами.

Відповідно до п. 79 Правил № 270 у межах України безоплатно пересилаються:

— прості листи масою до 20 грамів і поштові картки, відправниками та адресатами яких є військовослужбовці строкової служби;

— посилки з одягом військовослужбовців строкової служби, що відправляються в установленому порядку військовими частинами;

— секограми (крім тих, що перевозяться авіатранспортом).

При цьому згідно із п. 80 Правил № 270 підтвердженням оплати послуг поштового зв’язку є:

поштові марки, наклеєні на письмову кореспонденцію або нанесені типографським способом на поштові конверти, поштові картки;

— відбитки державного знака, нанесені маркувальними машинами;

— відбитки про оплату письмової кореспонденції, нанесені друкарським чи іншим способом.

У питанні застосування КЕКВ слід виходити з економічної сутності платежу.

Вважаємо, що в цьому випадку працівник заплатив за поштові послуги, а не придбав марки. Адже він не приносив марки до організації, вони не прибуткувалися, а лише виступали позначкою вартості поштових послуг.

Тож виходячи з економічної сутності платежу з урахуванням вимог Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, вважаємо що у цьому випадку доцільно застосувати КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

За цим кодом, зокрема, здійснюються видатки на оплату послуг доставки дипломатичної пошти, експрес-доставки, плата за користування абонентськими скриньками, поштових відправлень, включаючи телеграми, листи, бандеролі; поштових послуг при переказах коштів (у тому числі пенсій всіх видів та поштових послуг з доставки та виплати сум компенсаційних виплат власникам грошових заощаджень) тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі