Теми статей
Обрати теми

Угода для передачі міжбюджетних трансфертів

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Чи для всіх видів міжбюджетних трансфертів потрібно укладати угоду? Можливо, угода необхідна лише для трансфертів між місцевими бюджетами?

Відповідно до п. 32 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) міжбюджетні трансферти — це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Тобто міжбюджетні трансферти є однією із складових міжбюджетних відносин і механізмом передачі коштів для забезпечення збалансованості між доходами та видатками бюджетів усіх рівнів.

Перелік трансфертів, які можуть надаватися місцевим бюджетам з державного бюджету, визначено ст. 97 БКУ. Обсяги міжбюджетних трансфертів затверджуються законом про державний бюджет у розрізі їх видів та окремо для кожного місцевого бюджету, якщо є підстави для надання та отримання міжбюджетних трансфертів ( ч. 3 ст. 97 БКУ).

Підставою для надання трансфертів є нормативно-правові акти — БКУ, закони України, постанови Кабміну.

Наприклад, місцевим бюджетам, що мають взаємовідносини з державним бюджетом, на виконання ст. 98 та 99 БКУ передбачається базова чи реверсна дотація, як результат горизонтального вирівнювання податкоспроможності, ст. 1032 та 1034 БКУ — освітня та медична субвенції, на виконання п. 4 ст. 13 Закону України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему» від 11.12.98 р. № 309-XIV — додаткова дотація міському бюджету міста Славутича на забезпечення утримання соціальної інфраструктури міста.

При цьому ч. 2 ст. 97 БКУ передбачено, що Кабмін затверджує порядки та умови надання субвенцій з державного бюджету. Наприклад, Порядок та умови надання освітньої субвенції затверджено постановою КМУ від 14.01.2015 р. № 6, медичної субвенціїпостановою КМУ від 23.01.2015 р. № 11.

Отже, міжбюджетні трансферти, що надаються з державного бюджету, є складовою системи міжбюджетного регулювання і надаються за умови наявності підстав для їх надання та отримання. Угоди при цьому не укладаються. Уряд затверджує порядки та умови використання субвенцій, що надаються з державного бюджету.

Перелік міжбюджетних трансфертів, які можуть передбачатися у місцевих бюджетах, визначено ст. 101 БКУ, ч. 2 якої передбачено, що умови надання субвенцій, зазначених у цій статті, визначаються договором сторін, якщо інше не встановлено БКУ.

Крім цього, згідно із ст. 93 БКУ місцева рада може передати кошти на здійснення окремих видатків місцевих бюджетів іншій місцевій раді у вигляді міжбюджетного трансферту відповідному місцевому бюджету. Така передача коштів між місцевими бюджетами здійснюється на підставі рішень відповідних місцевих рад, прийнятих кожною із сторін, і укладеного договору.

Отже, передача коштів між місцевими бюджетами здійснюється у вигляді міжбюджетних трансфертів за наявності відповідних рішень місцевих рад та укладених договорів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі