Теми статей
Обрати теми

Фінансування пожежної частини

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
На балансі сільської ради є пожежний автомобіль. Ми бажаємо утворити КП «Місцева пожежна частина», яке буде працювати згідно з положенням, затвердженим рішенням сесії сільської ради. За якими кодами (КПК та КЕКВ) можна буде фінансувати таку пожежну частину, зокрема на зарплату та на здійснення видатків, необхідних для її функціонування, оскільки прибутків від її діяльності не очікується?

Пожежно-рятувальні підрозділи для забезпечення місцевої пожежної охорони утворюються сільськими, селищними радами, на території яких немає пожежно-рятувальних підрозділів, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, на виконання ст. 62 Кодексу цивільного захисту України від 02.10.2012 р. № 5403-VI. Цією ж статтею передбачено, що фінансування та матеріально-технічне забезпечення здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) видатки на місцеву пожежну охорону відносяться до видатків, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів.

При цьому слід наголосити, що за рахунок коштів бюджету можуть утримуватися виключно бюджетні установи. Видатки на місцеву пожежну охорону плануються за ТПКВКМБ 7010 «Місцева пожежна охорона» та КЕКВ — залежно від економічної сутності видатків (заробітна плата, нарахування на заробітну плату, оплата енергоносіїв тощо).

Для комунальних підприємств у місцевих бюджетах можуть передбачатися кошти на:

— поповнення статутного капіталу, тобто на розвиток підприємства (за рахунок коштів бюджету розвитку) ( п. 3 ч. 2 ст. 71 БКУ);

— надання фінансової допомоги з метою покращення фінансового стану підприємства ( п. 14 ч. 1 ст. 91 БКУ);

— реалізацію заходів, передбачених програмами, що затверджені місцевими радами ( п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ), у разі, якщо головний розпорядник коштів уповноважив підприємство на їх виконання.

Важливо! Видатки, пов’язані із функціонуванням комунального підприємства, повинні здійснюватися за рахунок надходжень від господарської діяльності підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі