Теми статей
Обрати теми

Де взяти кошти на підвищення заробітної плати в ОМС?

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Постановою КМУ від 24.05.2017 р. № 353 були збільшені оклади працівникам органів місцевого самоврядування. Але затвердженого у кошторисі фонду оплати праці на таке збільшення не вистачає. Чи можуть місцеві ради направити вільний залишок коштів бюджету на збільшення фонду оплати праці працівників органів місцевого самоврядування? Які ще джерела можна використати на збільшення фонду оплати праці працівників органів місцевого самоврядування?

Дійсно, набуття чинності 26.05.2017 р. постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 24.05.2017 р. № 353 викликало багато запитань на кшалт вищезазначеного. Так де ж взяти кошти на її виконання? Відповідаємо.

Відповідно до ч. 11 ст. 23 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) забороняється збільшувати бюджетні призначення за загальним та спеціальним фондами місцевого бюджету на оплату праці працівників бюджетних установ за рахунок зменшення інших видатків без внесення змін до рішення про місцевий бюджет.

Отже, збільшити видатки на оплату праці працівникам органів місцевого самоврядування можна виключно шляхом унесення змін до бюджету. Випадки внесення змін до рішення про місцевий бюджет визначено ст. 78 БКУ.

З урахуванням норм БКУ на збільшення бюджетних призначень з оплати праці працівників органів місцевого самоврядування можна спрямувати вільні залишки коштів, які утворилися на початок року, та понадпланові надходження до бюджету.

При цьому розподіл понадпланових надходжень здійснюється у разі, якщо перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету за відповідний період складає не менше 5 % ( ч. 7 ст. 78 БКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі