Теми статей
Обрати теми

Питання обслуговування міського бюджету в банку

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Міська рада міста обласного значення прийняла рішення про обслуговування коштів бюджету розвитку в банку. З екологічного фонду обласного бюджету міському бюджету виділена субвенція на реконструкцію об’єктів міста. Казначейство відмовляється переказувати ці кошти на рахунок бюджету, відкритий у банку. Чи правомірні їх дії?

Відповідно до ч. 2 ст. 78 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) в установах банків державного сектору можуть обслуговуватися кошти місцевих бюджетів в частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ.

Бюджет розвитку є складовою частиною спеціального фонду ( п. 1 ч. 1 ст. 691 БКУ). Усі інші кошти загального та спеціального фондів обслуговуються органами Казначейства.

Згідно із ч. 1 ст. 691 БКУ до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів належать:

— субвенції, що надаються іншими бюджетами за рахунок конкретно визначених надходжень спеціального фонду таких бюджетів (п. 9);

— екологічний податок (п. 41).

У вашому випадку обласний бюджет надав субвенцію міському бюджету за рахунок коштів екологічного фонду, джерелом наповнення якого є екологічний податок у частині, що зараховується до обласного бюджету (55 %).

Отже, ураховуючи, що субвенція надана за рахунок конкретного джерела доходів спеціального фонду обласного бюджету, такі кошти не можуть бути перераховані на рахунок бюджету, відкритий у банку. Тож Казначейство у цьому випадку має рацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі