Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Премія за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини: кому та як

Аби відзначити заслуги громадян у сфері культури і мистецтва, Кабмін запровадив низку премій. Конкретний перелік цих премій наведено у постанові КМУ «Про премії за досягнення у сфері культури і мистецтва» від 23.11.2016 р. № 841. Однією з таких премій є премія за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини.

На виконання згаданої постанови Мінкультури прийняло Положення про премію за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини (наказ Мінкультури від 22.05.2017 р. № 438). Нормами цього Положення визначено порядок присудження указаної премії.

На премію за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини можуть претендувати: фольклористи, етнографи, дослідники і науковці, збирачі-ентузіасти, фольклорні колективи і солісти, а також майстри-викладачі та керівники дитячих творчих шкіл народних художніх промислів. Безумовно, діяльність претендентів на премію має сприяти виявленню, збереженню та популяризації етнокультурної спадщини українського народу.

Розмір премії — 20 тис. грн. Вона присуджується щорічно на конкурсних засадах. Оголошення про конкурс можна знайти на офіційному веб-сайті Мінкультури до 1 серпня року, в якому присуджується премія. Тут же у грудні розміщують і повідомлення про результати конкурсу.

Увага! Нові довідники податкових пільг

Суб’єкти господарювання, які не сплачують податки та збори, зобов’язані вести облік сум податкових пільг і складати Звіт про суми податкових пільг (додаток до постанови КМУ від 27.12.2010 р. № 1233). При заповненні цього Звіту обов’язково слід указати код податкової пільги згідно з довідником.

Майте на увазі: ДФСУ нещодавно оновила довідники пільг. Тож у серпні при заповненні Звіту про суми податкових пільг за ІІ квартал слід використовувати вже нові довідники:

Довідник № 83/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.07.2017 р. (лист ДФСУ від 30.12.2016 р. № 81/1);

Довідник № 83/2 інших податкових пільг станом на 01.07.2017 р. (лист ДФСУ від 30.12.2016 р. № 81/2).

Рішення місцевих рад про ставки та пільги з податку на нерухомість і земподатку: тепер є типові форми

Органи місцевого самоврядування (ОМС) до 25 грудня року, що передує звітному, повинні подати контролюючому органу рішення щодо ставок та пільг зі сплати податку на нерухомість ( п.п. 266.4.2 ПКУ).

Аналогічним також є порядок повідомлення органів ДФСУ і про ставки та пільги зі сплати земельного податку, які діють на території відповідної територіальної громади ( п. 284.1 ПКУ).

На виконання зазначених норм ПКУ Кабмін постановою від 24.05.2017 р. № 483 затвердив типові форми рішень ОМС, зокрема:

Типове рішення про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку;

Типове рішення про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Речове забезпечення бійців Нацгвардії

Військовослужбовці Нацгвардії мають право носити військову форму із знаками розрізнення. Це право закріплено в ч. 3 ст. 20 Закону України «Про Національну гвардію України» від 13.03.2014 р. № 876-VII. При цьому норми забезпечення бійців формою, спеціальним одягом, взуттям та спорядженням, а також іншими предметами речового майна розробляє і затверджує МВС.

Так, з метою впорядкування речового забезпечення Нацгвардії МВС 7 червня 2017 року прийняв наказ «Про речове забезпечення Національної гвардії України» № 475. Цим наказом було затверджено відразу два важливих документи:

1) Інструкція з організації речового забезпечення в Національній гвардії України в мирний час та особливий період;

2) Норми забезпечення речовим майном військовослужбовців та працівників Національної гвардії України в мирний час та особливий період.

Отже, відтепер чітко визначено, які саме категорії військовослужбовців і на яке обмундирування та взуття можуть розраховувати. Цими нормативними документами також установлено норми витрати мийних і ремонтних засобів та порядок забезпечення постільною і натільною білизною.

Наказ № 475 набув чинності з 21.07.2017 р.

Єдиний веб-портал використання публічних коштів: дослідну експлуатацію продовжено до кінця 2017 року

Єдиний веб-портал використання публічних коштів є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет. Доступ до інформації, оприлюдненої на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, є вільним та безоплатним.

Згідно з наказом Мінфіну «Про внесення змін до пункту 1 наказу Міністерства фінансів України від 01 серпня 2016 року № 719» від 10.07.2017 р. № 625 цей веб-портал буде працювати у «тестовому» режимі до кінця 2017 року. Тоді як спочатку планувалося, що його дослідна експлуатація завершиться до 1 липня 2017 року.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі