Теми статей
Обрати теми

Погашення заборгованості ЖКП

Галина МАРКОВИЧ, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Потрібно погасити заборгованість житлово- комунального підприємства, яка не належить до сфери благоустрою міста, за рахунок бюджетних коштів. Чи можливе виділення з місцевого бюджету цільових дотацій на погашення такої заборгованості? Згідно з яким ТПКВКМБ можна проводити такі видатки? Чи потрібно розробляти спеціальну програму для виділення таких коштів? (запитання з форуму редакції: https://budget.factor.ua)

Питання з управління майном, яке є комунальною власністю відповідної територіальної громади, згідно із ст. 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР належать до повноважень органів місцевого самоврядування.

Отже, міська рада може прийняти рішення і передбачити (виключно за наявності відповідної програми, затвердженої міською радою) в бюджеті кошти на:

— поповнення статутного капіталу комунального підприємства, тобто на розвиток підприємства (за рахунок коштів бюджету розвитку) ( п. 3 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ)). У цьому випадку кошти відображаються за ТПКВКМБ 7470 «Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання» та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)»;

— надання фінансової допомоги комунальному підприємству з метою покращення фінансового стану підприємства (за рахунок коштів загального фонду) ( п. 14 ч. 1 ст. 91 БКУ). У цьому випадку видатки відображаються з урахуванням галузевої ознаки та основних груп видатків, визначених бюджетною класифікацією, затвердженою наказом Мінфіну «Про затвердження Структури кодування програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів і Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів / Тимчасової класифікації видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу» від 02.12.2014 р. № 1195. У випадку якщо це поточні видатки, то застосовується КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Зауважимо, що фінансова допомога за рахунок коштів бюджету надається підприємству для здійснення заходів, які сприятимуть активізації роботи підприємства та покращення його фінансового стану, а не на погашення заборгованості підприємства. Такі видатки повинні здійснюватися за рахунок надходжень від господарської діяльності підприємства.

Крім цього, з бюджету можуть виділятися кошти у разі, якщо ціна (тариф) на житлово-комунальні послуги не відповідає економічно обґрунтованим витратам на їх виробництво.

Такі видатки плануються за ТПКВКМБ 6140 «Відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги, що затверджувалися або погоджувалися рішенням місцевого органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування, та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання)» та КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі