Теми статей
Обрати теми

Благоустрій ставка

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Cтавок розташований у межах населеного пункту, користуються ним мешканці громади. Зараз водойма потребує виконання робіт з очищення (покращення санітарного стану). На жаль, ставок не перебуває у комунальній власності, у сільській раді відсутні будь-які документи на цей об’єкт. На зборах громади було прийнято рішення щодо необхідності проведення зазначених робіт, проте які документи потрібні для здійснення фінансування, ми не знаємо. Допоможіть, будь ласка, розібратися з цим питанням.

Нагадаємо, що згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до компетенції сільських, селищних та міських рад належить:

— затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (п. 22 ч. 1 ст. 26);

— встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку (п. 44 ч. 1 ст. 26);

— організація благоустрою населених пунктів, залучення на договірних засадах з цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян (п.п. 7 п. «а» ч. 1 ст. 30).

Відповідно до ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування:

— програм, які затверджені відповідною місцевою радою (п. 21 ч. 1);

— місцевих програм розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів (п. 5 ч. 1).

Отже, сільська рада може затвердити відповідну програму, наприклад, з благоустрою населеного пункту та передбачити в бюджеті кошти на її виконання.

У цьому випадку видатки слід планувати за ТПКВКМБ 6060 «Благоустрій міст, сіл, селищ» та за відповідними КЕКВ, з урахуванням економічної характеристики (сутності) видатків, які будуть здійснюватися*.

* Застосування КЕКВ залежить від того, які саме роботи будуть проводитися. Так, наприклад, якщо планується провести капітальний ремонт, то слід застосувати КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів», адже саме за цим кодом проводиться капітальний ремонт інших об’єктів, що не включені в позицію 3131 (у тому числі доріг, об’єктів благоустрою міст, сіл, селищ). Якщо ж ідеться про поточний ремонт, то слід застосувати КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».
У випадку якщо кошти для виконання робіт у рамках програми будуть надані відповідному комунальному підприємству, то слід застосувати КЕКВ 2280 «Дослідження і розробки, окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм». —
Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі